Patimile romanilor transilvaneni aflati sub jugul austriac si/sau unguresc

Aceasta natiune neglijata si oprimata stapaneste pamanturile cele mai rele din intreaga tara. Aceste pamanturi le sunt luate indata ce sunt defrisate de ei cu sudoarea fetei si gata pentru a fi insamantate cu porumb. Fiecare sas sau ungur poate sa se instapaneasca pe pamantul romanului, chiar daca acesta a fost stapanul lui de sute de ani.

Romanul este alungat cu intreaga sa familie in munti, unde el nu gaseste decat piatra si cateodata este obligat sa paraseasca tara.

Patimile romanilor transilvaneni aflati sub jugul austriac si/sau unguresc

Daca un sat romanesc este asezat in vecinatatea unui sat sasesc sau unguresc, romanul nu are voie sa se apropie mai mult de satele acestor doua natiuni privilegiate decat tiganii. Nimeni nu ii adreseaza o vorba buna si el nu are niciodata o zi de sarbatoare.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Eu nu voi uita niciodata vorbele unui batran al acestei natiuni, din Sinca Veche (Fagaras) rostite pe patul sau de moarte: Eu mor fericit, pentru ca eu nu las in urma mea in sclavie nici femee, nici copii.

Cand am trait printre ei am avut mai mult decat ocazia sa constat ca romanul e bun. Cum se induiosa inima sa cand era tratat ca un frate. Oricat de duri ar fi acesti oameni, eu am putut observa, in cei doi ai pe care i-am petrecut printre ei, trasaturi care sigur nu ar fi fost nedemne pentru omul cel mai civilizat.

Cat rau au facut acestei natiuni ura si indiferenta fata de aceasta natiune altadata atat de mare si de stralucitoare. Orice ar fi, natiunea romana are, prin numarul si dreptul sau la stapanirea tarii, meritele sale proprii.”

Sursa: (geologul german Haquet, despre anii petrecuti in Transilvania, 1763-1764),

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Foto: romaniainterbelica.memoria.ro

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Soc si groaza: cum arata nepoata lui Stalin - Chris Evans este prezenta pe retelele de socializare

joi mart. 17 , 2016
Nepoata lui Stalin a aparut pe retelele de socializare in imagini care inspira soc si groaza: cu ciorapii rupti, inarmata pana in dinti cu arme de foc… de jucarie, si avand o infatisare inspirata din imaginea unei eroine de benzi desenate. Fotografiile au fost publicate pe pagina de Facebook a […]
Soc si groaza: cum arata nepoata lui Stalin - Chris Evans este prezenta pe retelele de socializare

Poate vă place și:

libris.ro