Patimile romanilor transilvaneni aflati sub jugul austriac si/sau unguresc

Aceasta natiune neglijata si oprimata stapaneste pamanturile cele mai rele din intreaga tara. Aceste pamanturi le sunt luate indata ce sunt defrisate de ei cu sudoarea fetei si gata pentru a fi insamantate cu porumb. Fiecare sas sau ungur poate sa se instapaneasca pe pamantul romanului, chiar daca acesta a fost stapanul lui de sute de ani.

Romanul este alungat cu intreaga sa familie in munti, unde el nu gaseste decat piatra si cateodata este obligat sa paraseasca tara.

Patimile romanilor transilvaneni aflati sub jugul austriac si/sau unguresc

Daca un sat romanesc este asezat in vecinatatea unui sat sasesc sau unguresc, romanul nu are voie sa se apropie mai mult de satele acestor doua natiuni privilegiate decat tiganii. Nimeni nu ii adreseaza o vorba buna si el nu are niciodata o zi de sarbatoare.

Eu nu voi uita niciodata vorbele unui batran al acestei natiuni, din Sinca Veche (Fagaras) rostite pe patul sau de moarte: Eu mor fericit, pentru ca eu nu las in urma mea in sclavie nici femee, nici copii.

Cand am trait printre ei am avut mai mult decat ocazia sa constat ca romanul e bun. Cum se induiosa inima sa cand era tratat ca un frate. Oricat de duri ar fi acesti oameni, eu am putut observa, in cei doi ai pe care i-am petrecut printre ei, trasaturi care sigur nu ar fi fost nedemne pentru omul cel mai civilizat.

Cat rau au facut acestei natiuni ura si indiferenta fata de aceasta natiune altadata atat de mare si de stralucitoare. Orice ar fi, natiunea romana are, prin numarul si dreptul sau la stapanirea tarii, meritele sale proprii.”

Sursa: (geologul german Haquet, despre anii petrecuti in Transilvania, 1763-1764),

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Foto: romaniainterbelica.memoria.ro

 

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Mihai Viteazu trece de la 13 iulie 1601 prin Satu Mare cu 8000 de mercenari aflaţi sub comanda sa, după care îşi stabileşte tabăra pentru popas pe câmpia Moftinu Mic

La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…

23 de ore ago

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

2 zile ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

3 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

4 zile ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

4 zile ago