Nicolae Paulescu si descoperirea insulinei

Savantul roman Dr. Nicolae Paulescu este notabil si controversat, din doua motive. Este citat, alaturi de prietenul sau A.C. Cuza, drept unul dintre cei care l-au influentat major pe Corneliu Zelea Codreanu in autobiografia acestuia, Pentru legionari. Dr. Paulescu este de asemenea descoperitorul a ceea ce astazi cunoastem drept insulina.

Cea de-a doua realizare este, precum viata dr-ului Paulescu, invaluita in controverse. Desi a patentat utilizarea insulinei, pe care acesta a numit-o “pancreina,” singura utilizare practica a fost asupra cainilor, nu asupra oamenilor. Doctorul canadian Frederick Banting si biochimistul scotian John Hames Richard Mcleod au citit publicatia acestuia privind experimentele pe caini si le-au aplicat medicinei umane, iar apoi au clamat in mod incorect ca experimentul dr-lui Paulescu a fost un insucces. In 1923, acestuia au castigat Premiul Nobel in Psihologie și Medicina pentru presupusa lor descoperire a insulinei.

Nicolae Paulescu si descoperirea insulinei

Banting a admis mai tarziu “o eroare in traducerea articolului profesorului Paulescu”, afirmand ca aceasta eroare s-a datorat cunoasterii slabe a limbii franceze atat a sa cat si a lui Mcleod.[1] Multi au argumentat ca Dr-ului Paulescu nu i s-a acordat premiul nobel in mod injust. Chiar daca presupunem ca eroarea lui Banting si Mcleod privind interpretarea articolului mai sus mentionat este una onesta, inca putem sustine ca Dr. Paulescu merita premiul pentru descoperirea insulinei.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

In 1996, veterinarul Peter C. Doherty a castigat premiul Nobel in Psihologie si Medicina, acelasi premiu care in mod infam l-a eludat pe dr. Paulescu. In plus, majoritatea castigatorilor acestui premiu si-au bazat munca pe cercetarea animala.[2] Premiul Nobel in Psihologie si Medicina n-a conceput niciodata medicina in termeni puri antropomorfici, deci descoperirea dr-ului Paulescu privind insulina la caini este cel putin la fel de merituoasa pentru castigarea premiului precum aplicabilitatea ulterioara a acesteia asupra oamenilor. Precum a afirmat Mark Weber, “Comitetul Nobelului nu va putea niciodata corecta eroarea din 1923. Dar adevarul privind descoperirea insulinei nu poate fi suprimat pentru totdeauna.”[3]

[1] http://en.metapedia.org/wiki/Nicolae_Paulescu#Nobel_Prize_controversy

[2] http://www.animalresearch.info/en/medical-advances/nobel-prizes

[3] http://www.vho.org/GB/Journals/JHR/5/1/Weber101-105.html

Trad. Ovidiu Preda

Sursa: estica.eu

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

SA TRAGEM CLOPOTELE PANA INCA N-AM PIERDUT TOATE SCOLILE ROMANESTI!

joi mart. 17 , 2016
Desi stiu ca in Ucraina, implicit in regiunea noastra, nu exista scoli romanesti, ci doar cu limba romana de predare, despre SM din suburbia cernauteana Rosa nu pot scrie altfel, decat „scoala romaneasca”. Infiintata la 11 august 1816, este una din cele mai vechi, cu cea mai bogata istorie, din […]
SĂ TRAGEM CLOPOTELE PÂNĂ ÎNCĂ N-AM PIERDUT TOATE ŞCOLILE ROMÂNEŞTI!

Poate vă place și:

libris.ro