libris.ro

Ion Cebanu: „Ori avem curajul sa repetam ce au infaptuit stramosii noștri in 1918, ori pericolul expansiunii rusesti este inevitabil…”

Ion Cebanu: „Ori avem curajul sa repetam ce au infaptuit stramosii noștri in 1918, ori pericolul expansiunii rusesti este inevitabil…”

Contextul internațional in care a fost realizata Marea Unire din 1918 a fost extrem de prielnic, Basarabia reușind astfel sa se desprinda de Imperiul Rus.

La 26 octombrie 1917, in cadrul celui de-al doilea Congres al Sovietelor, Muncitorilor, Soldaților, Deputaților și Țaranilor, care a avut loc in Rusia, a fost adoptat „Decretului asupra pacii” fiind garantat dreptul fiecarui popor la autodeterminare. Prin acest decret se recunoaște, practic, ca: ucrainenii, polonezii, finlandezii, romanii, estonienii, letonii, lituanienii, armenii, georgienii etc. au fost cotropiți de țarism.

Ion Cebanu: „Ori avem curajul sa repetam ce au infaptuit stramosii noștri in 1918, ori pericolul expansiunii rusesti este inevitabil…”

La 24 ianuarie 1918, Republica Democratica Moldoveneasca este prima care da start paradei independenței. La puțin timp, dupa pacea de la Brest-Litovsk (martie 1918) populația din Polonia, Țarile Baltice, Ucraina, prin adunari reprezentative, hotarasc sa-și organizeze viața de stat pe bazele principiilor naționalitaților.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Astfel, exemplul Basarabiei a fost urmat de Lituania la 16 februarie, Estonia la 24 februarie, Polonia la 11 noiembrie, Letonia la 18 noiembrie și Ucraina la 20 noiembrie, același an. Exemplul lor a fost urmat de Armenia, Georgia și Azerbaidjan, care s-au proclamat și ele republici independente.

Dorința de a fi alaturi de frații noștri de peste Prut, condițiile dramatice in care ne aflam, dar și pericolul revenirii in țarcul imperiului rus (la scurt timp, Imperiul Roșu a inceput, sub masca așa numitului proces de sovietizare, ocuparea fostelor gubernii țariste) au determinat Sfatului Țarii sa voteze in favoarea Unirii cu Romania.

Autor: Ion Cebanu

Cititi intreg articolul pe ioncebanu.blogspot.ro

 

 

 

Foto: nationalisti.ro

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info