Chișinău 7 aprilie 2009: Un exercitiu de libertate al tinerilor romani din Basarabia

Protestele de strada de la Chisinau, incepute pe 6 aprilie 2009 si supranumite “Revolta de la Chisinau”, reprezinta o serie ampla de manifestari de contestare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova desfasurate pe 5 aprilie. Anuntarea rezultatelor preliminare din 5 aprilie care au atribuit 50% din voturi Partidului Comuniștilor din Republica Moldova a determinat declansarea protestelor spontane si pasnice.

Protestele de la Chisinau de pe 7 aprilie 2009 reprezinta poate cel mai concret excercitiu de libertate al tinerilor romani din Republica Moldova, dupa decenii intregi de intuneric sub ocupatie sovietica si indobitocire comunista.

Chișinău 7 aprilie 2009: Un exercitiu de libertate al tinerilor romani din Basarabia

Revolta de la Chisinau a fost cu adevarat revolutia tineretului din Republica Moldova, tineret care se saturase de practicile si politicile de tip totalitar ale comunistilor aflati in acel moment la putere in cel de-al doilea stat romanesc.

Dupa publicarea rezultatelor preliminare oficiale de catre Comisia Electorala Centrala, potrivit carora Partidul Comunistilor din Republica Moldova obtinea pentru a treia oara consecutiv majoritatea in Parlament, mai multe asociatii si organizatii nonguvernamentale din Republica Moldova au declarat ziua de 6 aprilie drept „Ziuă Națională de Doliu” si au organizat pe retelele sociale un amplu protest la care au participat aproximativ 15.000 de persoane.

 

Foto: captura Youtube

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

3 zile ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

4 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

5 zile ago