RSS

E mai bine fără creștinism cultu…

  Vorbim despre creșt…

(VIDEO) Senatorul Diana Iovanovi…

Activitatea senatorul…

Măsuri de ultimă oră date de man…

  Supărați că numărul…

Până unde poate să meargă impert…

  Președintele Români…

Ți-ai întrebat deputații din jud…

Ți-ai întrebat deputa…

SUNT o "spurcăciune ORTODOXĂ"!!!

SUNT o "spurcăciune…

De 4 ani, Centrul „Sfânta Alexan…

„Copiii sunt dulci ca…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Evreii pământeni. Evreii din armata română

Print Friendly, PDF & Email

La 13 octombrie 1879 a fost data Legea de revizuire a art. 7 din Constitutia Romaniei, care acorda cetatenie si locuitorilor de alta religie decat cea crestina.Primeau astfel, cetatenie romana evreii pamanteni (evrei care isi ziceau asa, cu aceasta denumire destul de potrivita, de inspirata, pentru a se sti ca erau de cateva generatii in Romania, unii dintre ei trecuti chiar si la crestinism).  Legea votata in 1879 acorda cetatenia romana in bloc doar unui numar de 888 de evrei care luptasera in Razboiul de Independenta a Romaniei din 1877.

“In lunile iunie si iulie 1878 are loc Congresul de la Berlin, care, in schimbul recunoasterii independentei Romaniei, statu­eaza egalitatea in drepturi a tuturor cetatenilor tarii si acordarea de drepturi civile evreilor. Articolul 44 elaborat de participantii la Congres prevedea: «In Romania deosebirile de confesiune sau credinta religioasa nu vor putea fi invocate nimanui ca motiv de excludere sau de impiedicare de a se bucura de drepturi civile si politice de interzicere de a practica functii publice si de a obtine onoruri, sau de a exercita orice mestesug sau profesie in nici un fel de localitate» .”, scrie cersipamantromanesc.wordpress.com

Evreii pământeni. Evreii din armata română

“Conform prevederilor constituționale in vigoare in anul 1912, evreii nascuti in Romania nu dobandeau automat cetațenia. Ea se acorda individual, solicitantul inaintand parlamentului un dosar cu diferite acte personale. Camera Deputaților și apoi Senatul votau impamantenirea pentru fiecare caz individual. Procedura era complicata și de durata. Așa se explica numarul foarte mare de evrei „fara protecție”, adica fara cetațenie. Totusi, conform legii de recrutare din anul 1876, evreii erau supuși recrutarii și mobilizați in timp de razboi.”

Cu alte cuvinte, aproape intreaga populație evreiasca din Regatul Romaniei se afla in afara corpului cetațenesc al statului roman, ceea ce nu i-a impiedicat sa participe la razboi in uniforma armatei romane. Deși puțini relativ la numarul total al populației, și evreii au luptat pentru unirea din 1918. 23.000 de soldați din armata romana au fost evrei, fiind mobilizata aproximativ o zecime din populația evreiasca a Romaniei de atunci. Pierderile pentru cei trei ani de razboi (1916-1919) nu pot fi trecute cu vederea: 882 morți, 772 raniți, 449 cazuți prizonieri, 3.043 disparuți. 825 de evrei romani au fost decorați pentru faptele lor din perioada razboiului. 220 dintre aceștia au participat ca medici și sanitari și s-au implicat direct in salvarea de vieți. Mulți alții au sprijinit efortul de razboi din postura de civili prin donații, colecte de fonduri și alte acțiuni caritabile, scrie inliniedreapta.net

Profesorul Ion Coja despre evreii pământeni

“A mai existat o categorie, evreii pamanteni, evrei care isi ziceau asa, cu aceasta denumire destul de potrivita, de inspirata, pentru a se sti ca  erau de cateva generatii in Romania, tineau sa-si afirme solidaritatea cu „saracia si nevoile” neamului romanesc, cu istoria si viitorul patriei lor Romania, nu doreau sa fie confundati cu evreii recent stabiliti in Romania, ale caror intentii si al caror comportament – specula si inselaciune, nu l-au acceptat niciodata.

Din randurile evreilor pamanteni s-au ridicat majoritatea evreilor pe care avem motive de recunostinta sa-i pomenim. Despre acesti evrei pamanteni am aflat prima oara de la Alexandru Graur.

Ne tinea un curs special, la anul V, despre numele de persoana. I-a pomenit pe evreii pamanteni in acest context, cu un obicei onomastic prin care se deosebeau de ceilalti evrei: puneau in mod specific la copiii lor nume ne-evreiesti, din antichitatea greco-latina sau din onomasticonul crestin post-biblic, daca ma pot exprima astfel: Alexandru, Liviu, Aurel, Teodor (Tudor), Nicolae, Constantin, Stefan, Corneliu etc.

Am dedus ca maestrul nostru era un astfel de evreu. Pe fratele sau il chema Constantin, iar pe fiu l-a botezat Dumitru… Evreii pamanteni au avut si un partid politic al lor, cu mult inainte ca alti evrei sa-si faca altul, comunist, in 1921, de trista si dureroasa amintire!”

Surse/Note:

[1] cersipamantromanesc.wordpress.com

[2] Evreii din România în Războiul de Reîntregire a Țării

[3] Evreii noștri. Evreii pământeni

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info