RSS
TwitterFacebookPinterest

“Noaptea demnitarilor” – Prigoana bolsevica din Romania

In noaptea de 5/6 mai 1950, regimul comunist a organizat o acțiune de arestare a 69 de foști demnitari romani dintre care amintim nume mari ale istoriei noastre precum Dinu Bratianu, Gheorghe Bratianu, Bebe Bratianu, Pantelimon Halippa, Tancred Constantinescu, Constantin Argetoianu, Constantin C. Giurescu, Dumitru Alimanișteanu, Daniel Ciugureanu, Ion Manolescu-Strunga, Alexandru Lapedatu, Radu Portocala și mulți alții.

Demnitarii au fost duși la inchisoarea de la Sighet, unde sunt transferați și alți mari opozanți ai bolșevizarii țarii precum Iuliu Hossu, Iuliu Maniu, Anton Durcovici, Victor Papacostea, Ion Mihalache, Ilie Lazar, Mihail Racovița, Constantin Titel Petrescu și lista este mult mai lunga.

“Noaptea demnitarilor” – Prigoana bolsevica din Romania

,,Noaptea demnitarilor,, este un episod tragic din filmul lichidarii de catre regimul criminal bolșevic instalat de U.R.S.S. pe teritoriul Romaniei a elitei naționale. Indiferent de ce tip de elita este vorba, atata timp cat aceasta reprezenta un vector de respingere a totalitarismului, elita respectiva (politica, religioasa, culturala, economica, militara etc.) trebuia distrusa prin masuri represive.

,,Noaptea demnitarilor,, este una din imaginile expresive ale terorii staliniste a anilor 50 si unul din momentele din care pierderea valorilor democratice in Romania sovietizata a devenit un fapt ireversibil. Daca privim lista demnitarilor urcați in noaptea de 5/6 mai 1950 in trenul fara intoarcere pentru mulți, tren cu oprire in Sighetul Marmației, pe malul Tisei, vom vedea ca este și sfarșitul crunt și nefericit al vechiul și marelui Partid Național Liberal.

apiland.ro

Deputat PNL Daniel Gheorghe

 Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]