Pe 15 mai 1685 urca pe tronul Moldovei domnitorul Constantin Cantemir, tatăl celebrului Dimitrie Cantemir

Pe 15 mai 1685 urca in scaunul Țarii Moldovei domnitorul Constantin Cantemir, tatal celebrului Dimitrie Cantemir; a detinut tronul pana la moarte (15 martie 1693).

Constantin Cantemir s-a nascut la 8 noiembrie 1612 in localitatea Silișteni. Ramas fara parinti si cu mosiile pustiite de raidurile tot mai numeroase ale tatarilor, tanarul Constantin Cantemir este recrutat ca mercenar in armata polona unde a servit multi ani in slujba a doi regi ai Poloniei: Vladislav si Jan Cazimir. Timp de 17 ani a servit coroana regala polona, ajungand „rotmistru”, sau capitan de cavalerie dupa ce s-a evidentiat in luptele crancene cu suedezii.

Pe 15 mai 1685 urca pe tronul Moldovei domnitorul Constantin Cantemir, tatal celebrului Dimitrie Cantemir

[one_half]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

[/one_half]

In scaunul Tarii Moldovei a ajuns la batranete, dar cu toate acestea si-a pastrat tronul pana la moarte (15 martie 1693). Ramas fara parinti de la o varsta frageda, Constantin Cantemir n-a avut parte de o educatie corespunzatoare, insa poate si din cauza acestui lucru a cautat sa ofere o educatie cat mai buna fiilor sai  Antioh Cantemir si Dimitrie Cantemir.

Constantin Cantemir a dus o politica oportunista, participand la luptele dintre polonezi, austrieci si turci. Cu toate ca oficial era de partea turcilor, Constantin Cantemir le comunica regelui polonez Sobieski si austriecilor, planurile acestora. In timpul domniei sale, Moldova a suferit in urma invaziilor facute de tatari si de polonezi, dar si in urma birurilor grele.

Cariera de mercenar a lui Constantin Cantemir

Timp de 17 ani, Constantin Cantemir a servit in armata polona, remarcandu-se pe campurile de batalie, fiind recompensat cu rangul de „rotmistru”, sau capitan de cavalerie. S-a evidentiat in bataliile cu sudezii. In Polonia a facut cunoștinta cu Langlois Francois (gravor francez), care l-a gazduit pe Cantemir la Paris in perioada 1643 – ianuarie 16478.

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

La 15 mai 1718 a fost patentată prima mitralieră din lume de către James Puckle, un avocat din Londra

Dum mai 15 , 2016
Prima mitraliera din lume a fost inventia unui avocat londonez, James Puckle, fiind patentata la 15 mai 1718. „Puckle Gun” , asa cum a ramas cunoscuta inventia in istorie, era practic un urias pistol pus pe un trepied si echipat cu un tambur, un soi de revolver gigant montat pe trepied. Cu toate […]
La 15 mai 1718 a fost patentata prima mitraliera din lume de catre James Puckle, un avocat din Londra

Poate vă place și:

libris.ro