Strigă, imploră, plâng… Bat la uşi şi cer, cum ne îndeamnă Sfânta Scriptură. Nu pot spune că nu li se deschide, că nu sunt auziţi. Atât doar că nu aud nimic altceva în afară de promisiuni incerte din partea celor cu putere de decizie. Joi, 27 iulie, aproape o zi întreagă am trăit drama (pentru unii chiar un început de tragedie) locuitorilor a două cătune – Hergheligehi (rebotezat Tabunivka) şi Săvineşti, ce ţin de satul Târnauca.
În ambele aşezări, situate la vreo 4 kilometri de centrul comunei spre care duc nişte drumuri de ţară cu hopuri la tot pasul, există din timpuri de demult şcoli primare.
„NU NE ÎNCHIDEŢI ŞCOALA!”, STRIGĂ ROMÂNII DIN TÂRNAUCA
Numărul elevilor a variat în diferite perioade, însă până anul trecut, când la Hergheligeni nu s-a adunat minimul de copii pentru clasa întâia, funcţionarea lor nu s-a aflat sub pericol. După experienţa amară de un an, privind transportarea micuţilor la şcoala din centru, părinţii şi buneii s-au „răsculat”, cerându-şi şcoala înapoi, iar cei din cătunul Săvineşti se tem să nu nimerească şi ei în aceeaşi situaţie. Părinţii nici în ruptul capului nu vor să renunţe la şcoala lor, chiar şi aşa avariată, fiind gata s-o repare cu propriile puteri.
În faţa primării vreo 40 de oameni din ambele cătune aşteptau sosirea susţinătorilor din Cernăuţi (scriitorul Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi, profesorul Arcadie Moisei, responsabil de problemele şcolilor cu limba română de predare din cadrul aceleiaşi instituţii”, corespondentul „Zorilor Bucovinei”, bloggerul Vasile Răuţ). Decişi să apere, conform literei legii, drepturile copiilor lor la învăţământ, părinţii erau pregătiţi să repete protestul organizat cu două zile înainte la Administraţia Raională de Stat Herţa.
Câteva tinere mămici au venit cu prunci în cărucioare şi copilaşi mai mărişori, care vor păşi la 1 septembrie pentru prima dată pragul şcolii. Cei din Săvineşti îl aveau alături pe Vasile Tutunaru, profesor de limba română la Liceul „Gheorghe ”Asachi” din Herţa. El s-a născut în acest cătun, a făcut şcoala primară aici, la fel ca părinţii şi bunicii săi.
Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com