RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

La 23 Iulie 1601 Mihai Viteazul dictează un memoriu adresat ducelui de Toscana, Ferdinand I de Medici

Unele dintre cele mai răsunătoare victorii din secolul XVI împotriva Imperiului Otoman au fost obținute și prin aderarea Țărilor Române aflate sub conducerea lui Mihai Viteazul la „Liga Sfântă“ compusă din Papa, Spania, Austria cu statele germane şi ducatele italiene Toscana, Mantova şi Ferrara.

O legătură specială în cadrul „Ligii Sfinte“ pentru Mihai Viteazul, o constituia ducele de Toscana, Ferdinand (n.r. Ferdinando) I de Medici. În Bătălia de la Călugăreni, Ferdinand I de Medici i-a trimis în ajutor 300 de italieni, experţi în asedii şi arme de artilerie, unii dintre cei mai pricepuți soldați în acest domeniu din acele vremuri.

„Nu am pregetat să mă alătur cu puterile mele şi cu cheltuieli uriaşe la creştinătate, nefiind cunoscut de nimeni şi nici nu le-am făcut silit de cineva, ci ca să am şi eu un loc şi un nume în creştinătate, am părăsit toate celelalte prietenii ce le aveam. Astfel, rog toată creştinătatea să-mi stea în ajutor, căci am pierdut tot şi ţări şi bogăţii şi soţie şi copilaşi şi în sfârşit tot ce am avut pe lume.”, îi scria Mihai Viteazul în memoriul adresat ducelui de Toscana

Aceluiași duce de Toscana, Mihai Viteazul îi mărturisea cu sinceritate:

libris.ro

“Doresc să am şi eu un loc şi un nume în creştinătate”

Tot ducelui de Toscana i s-a plâns Mihai Viteazul și după înfrângerea sa de la Miraslău, deplângând divizarea pe criterii religioase din rândul creștinilor de confesiuni diferite:

“În biserica mea pe care o clădisem mai înainte, au întrat şi au dezgropat oasele lui Aron Vodă, care de atâta timp era înmormântat şi a altor boieri de-ai mei şi le-au zvârlit afară aşa neomenie n-au făcut nici păgânii”.Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info