Emil Boc este amenintat ca orasul Cluj ar putea pierde titlul de Capitala Culturala Europeana daca nu accepta tablitele in limba maghiara

Emil Boc este amenintat ca orasul Cluj ar putea pierde titlul de Capitala Culturala Europeana daca nu accepta tablitele in limba maghiara

Intr-o scrisoare deschisa adresata primarului orasului Cluj-Napoca, Emil Boc, membrii grupului de activisti „Musai-Muszáj” ii atrag acestuia atentia ca orasul Cluj ar putea pierde titlul de Capitala Culturala Europeana daca autoritatile nu vor accepta amplasarea mult controversatelor placute multilingve.

Stimate Domnule Primar!

Cu ocazia sărbătoririi a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș, bucuria noastră este dublă: pe lângă sărbătoarea orașului, ne despart doar câțiva pași de la câștigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


În ultimii 6 ani, în aproape două mandate de primar, o mulțime de experți, instituții, oameni de afaceri, biserici românești și maghiare, maghiari, români, romi, dar și noi, membrii grupului de activiști Musai-Muszáj am susținut candidatura orașului pentru câștigarea acestui titlu.

Considerăm că orașul nostru are un loc pe harta culturală a Europei. Credem că clujenii pot face față problemelor lor reale, și că putem deveni un exemplu de urmat și pentru alte orașe din Europa.

Emil Boc este amenintat ca orasul Cluj ar putea pierde titlul de Capitala Culturala Europeana daca nu accepta tablitele in limba maghiara

Stimate Domnule Primar,

luând în considerare numărul celor care s-au alăturat mișcării noastre și numărul criticilor formulate de noi în ultimii 2 ani, putem afirma că noi suntem cei mai consistenți critici ai Dumneavoastră. De mai considerăm și că suntem în aceeași barcă.

În ultimele zile am studiat proiectele orașelor care candidează la titlul de Capitală Europeană a Culturii (Cluj-Napoca, Timișoara, Baia Mare și București). Considerăm că orașul Clujul are o șansă reală pentru câștigarea titlului. Totuși, credem că este datoria noastră să ne exprimăm îngrijorarea față de soarta proiectului, deoarece câștigarea acestui titlu este pusă în pericol.

Baia Mare a hotărât deja amplasarea tăblițelor multilingve acum o lună, iar Timișoara dispune de tăblițe în patru limbi de ani de zile – chiar dacă în aceste orașe numărul celor care aparțin unor minorități naționale este semnificativ mai mică decât numărul maghiarilor din Cluj. Proiectul clujean prezintă interculturalitatea, diversitatea etnică, toleranța și nediscriminarea ca valori esențiale, dar tăblițele multilingve, care simbolizează aceste valori, nu apar nici măcar ca o problemă de rezolvat.

În urmă cu câteva zile ne-am exprimat nemulțumirea pe pagina noastră de Facebook față de faptul că pe spațiile publicitare ale Primăriei Cluj-Napoca apar afișe despre Capitala Europeană a Culturii doar în limba română. Totodată, pe site unele texte sunt scrise și în alte limbi pentru a salva aparențele, cum face de exemplu și site-ul Primăriei Cluj-Napoca.

Observăm că Dumneavoastră și Primăria Cluj-Napoca sunteți deschiși la schimbare, deoarece – ca efect al postării de pe Facebook – unul dintre activiștii noștri a primit o înștiințare, conform căreia în prima parte a săptămânii viitoare vor apărea afișe și în limba maghiară pe spațiile publicitare ale Primăriei. Apreciem gestul, dar acesta nu va acoperi faptul că Dumneavoastră, primarul orașului, mențineți o situația total opusă valorilor europene la Cluj, chiar și prin menținerea unei stări de ilegalitate.

Ne temem că Dumneavoastră, pur și simplu dintr-o înverșunare împotriva tăblițelor multilingve, puneți în pericol succesul proiectului de Capitală Culturală Europeană – în timp ce este cunoscut faptul că atât comunitatea română, cât și cea maghiară consideră că amplasarea tăblițelor multilingve sau trilingve ar fi un lucru firesc și normal (să nu vorbim de faptul că legea consideră că ar fi obligatoriu).

Am regreta, dacă după șase ani de muncă, orașul ar rata această oportunitate unică din cauza orgoliului și a rigidității Dumneavoastră.

Dorim să evidențiem faptul că:

Juriul care va vizita Clujul la începutul lunii septemberie, nu va putea fi indus în eroare de promisiunea amplasării totemurile multilingve, considerând faptul că acestea ar fi trebuit amplasate în 2015, ele ne-existând nici acum, în toamna anului 2016.

Nu se poate vorbi de bună credință atâta timp cât pe data de 5 septembrie, Emil Boc, Primarul Clujului, se va prezenta ca pârât în instanță, în procesului intentat de asociația Minority Rights care solicită amplasarea tăblițelor multilingve.

În cazul în care Clujul nu va câștiga titlul de Capitală Culturală Europeană, nu vă veți putea apărea poziția că nu a fost suficient timp pentru amplasarea tăblițelor, pentru că executarea deciziei Consiliului Local 1206/2001 (de acum 15 ani) depinde doar de Dumneavoastră.

Stimate Domnule Primar,

vă rugăm ca în calitatea de conducător responsabil al orașului să vă asumați cauza tăblițelor multilingve, și să comandați amplasarea acestora înainte de vizita juriului, încheiând odată pentru totdeauna o etapă nefastă în dezvoltarea Clujului.

Ca întotdeauna, Grupul Musai-Muszáj vă asigură de toată susținerea privind candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Cu stimă, Mișcarea Musai-Muszáj

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki. Amintiri din captivitate

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas

1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info