NE-A ÎNVĂŢAT SĂ NE IUBIM NEAMUL, O VIAŢĂ ÎI VOM FI DATORI…

În ziua de 26 august a acestui an, Vasile Bizovi, neuitatul profesor de limba română, ne-a adunat la baştina sa, la Boian, să-i sărbătorim cea de-a 90-a aniversare în mijlocul fiinţelor apropiate, care îi ţin vie amintirea, îi continuă faptele. Ne-am adunat cu regrete în suflet pentru că a plecat prea devreme, dar şi cu bucuria de a-l fi cunoscut şi a-l fi avut de îndrumător în viaţă. N-a fost mare cercul nostru, celor înnemuriţi cu Vasile Bizovi nu doar prin legături de sânge, ci şi prin dragostea de carte, prin idealuri şi credinţa că suntem suflet şi trup din întregul României. Dar, cu toate că am fost mai puţini decât atunci când l-am comemorat la 15 ani de la trecerea în eternitate, sinceritatea şi emoţiile evocărilor au vibrat şi mai tulburător.

NE-A ÎNVĂŢAT SĂ NE IUBIM NEAMUL, O VIAŢĂ ÎI VOM FI DATORI…

A rămas ca un stâlp al românismului

Iniţial, ne gândeam să „stăm la sfat” cu Vasile Bizovi de ziua sa, adică să improvizăm un moment omagial, în cadrul redacţiei noastre, unde regretatul dascăl aducea articole, venea cu sfaturi şi după sfaturi. Dar iniţiativa redactorului-şef al „Zorilor Bucovinei”, Nicolae Toma, s-a intercalat cu cea a primarului Boianului, Gheorghe Demenciuc, ambii convenind că Boianul e locul unde se cuvine să-l evocăm pe cel ce a purtat cu atâta demnitate numele de român, înălţându-i un monument măcar din cuvinte.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Astfel, aniversarea lui Vasile Bizovi ne-a dat imbold şi fericitul prilej să ne întâlnim între noi boincenii. Alături de primarul Gheorghe Demenciuc şi redactorul Nicolae Toma, preşedinte al Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, societate din care Vasile Bizovi face parte post-mortem, s-au aflat colegii noştri, boinceanul Mihai Huţcal, Dumitru Covalciuc, Felicia Nichita-Toma. Despre ultimii doi putem spune că sunt adoptivii Boianului – scriitorul, istoricul Dumitru Covalciuc datorită faptului că şi-a asumat responsabilitatea pentru îngrijirea şi editarea monografiei scrise de neostenitul erudit, iar jurnalista Felicia Nichita Toma pentru că vine la „iubita baştină a soţului ei mai des decât în satu-i natal Voloca”.

Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Ilie Bratu: "Republica Moldova este libera sa-si construiasca prezentul si viitorul in spatiul etnic si istoric al devenirii sale nationale, acesta fiind ROMÂNIA!"

sâm aug. 27 , 2016
Azi, la cei 25 de ani de ,,Independenta”, eu (n.r. Ilie Bratu), semnatarul Declaratiei de Independenta, ii doresc acestei creaturi a lui Hitler-Stalin-Hrusciov pe nume Republica Moldova, viata lunga – tocmai 3 zile cu cea de alaltaieri! Iar celor care ignora Declaratia de Independenta, in care este stipulat clar ca […]
Tot mai multă lume îşi dă seama că doar UNIREA e singura soluţie pentru toate problemele existente în Republica Moldova, foto - facebook.com/ilie.bratu

Poate vă place și:

libris.ro