Ce mai vrea strada? Mentinerea detinutilor politici in inchisori! Dupa aproape doua decenii de prigoana impotriva detinutilor politici, regimul comunist incepea in 1962 sa deschida portile inchisorilor si lagarelor de munca fortata si sa elibereze supravietuitorii ororilor si abuzurilor din timpul uneia dintre cele mai negre perioade traite vreodata de Romania. In anul 1962 au fost emise nu mai putin de 14 decrete de amnistiere.
Un roman a observat ca pe unul dintre numeroasele afise ale celor care protesteaza era scris “Nu fiti ca parintii vostri in 1962”. Este evident ca in actualul context al protestelor se refera la marea amnistie a detinutilor politici inceputa in Romania in anul 1962 si urmata apoi treptat de multe alte decrete de gratiere a celor intemnitati pe nedrept in inchisorile comuniste.
Ce vrea strada pana la urma? Sa nu fie eliberati detinutii politici din inchisori asa cum s-a intamplat in 1962? Nu putem presupune decat ca autorii acelei pancarte cu un astfel de mesaj sunt nepotii sau stranepotii lui Visinescu și/sau Ficior, altfel ne este greu sa putem explica o asemenea dorinta. Daca or fi fost fanii emisiunii lui Silviu Brucan (Saul Bruckner) de la Pro TV, atunci poate ca or fi fost in cunostinta de cauza si duc mai departe “mania sfanta” a bunicilor/strabunicilor lor impotriva dusmanilor de clasa.
Ce mai vrea strada? Mentinerea detinutilor politici in inchisori!
“Am citit ieri, în treacăt, printre multe alte afişe din Piața Victoriei sau de la Cluj, nu ştiu precis, unul pe care scria: “Nu fiți ca părinții noştri în 1962”.
Îmi pare rău că nu am salvat imaginea. Noaptea mi-am amintit de ea şi m-am întrebat ce s-a întâmplat deosebit în 1962? Desigur, în acel an oamenii mâncau, beau, se însurau, dar autorul a lăsat să se înțeleagă că numai un om cult, citit, cum e el, ştie.
Ei bine, anul 1962 a fost începutul unui şir de decrete de amnistiere a deținuților. Pensatul care a scris-o a găsit pe internet că în 1962 au fost emise decrete de amnistie, dar nu ştie că marii beneficiari ai acestor decrete au fost 12700 de deținuți politici, eliberați printr-un act de clemență a PMR ca semn al independenței față de sovietici.
Bun, ăla care a scris-o e idiot sadea. Dar cei care admiră lozinca? Dar cel care a fotografiat-o şi a pus-o pe fb ca “lozincă inteligentă”? Dar cel care i-a dat share? E aici un lanț întreg de cultură civică cizelată la meci şi la Las Fierbinți!
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Un roman cu capul pe umeri: “Eu nu mai #rezist. Ceva nu se leagă!”. Iata ca nu toti romanii se lasa manipulati si intaratati pana la punctul culminant cand ajung sa simta o “manie sfanta”, “revolutionara”, impotriva hotilor, fara a sti de fapt cine sunt cu adevarat hotii. Elemér Nagy compara […]