La 14 februarie 1888 s-a inaugurat Ateneul Român

La 14 februarie 1888 s-a inaugurat Ateneul Român.Clădirea Ateneului Român a fost construită între anii 1886 și 1888, la insistentele lui Constantin Esarcu, folosind planurile arhitectului francez Albert Galleron, iar strangerea de fonduri s-a facut pe bază de subscripție publică, sub lozinca „Dați un leu pentru Ateneu”.

Ateneul Român este o sala de concerte situata in Bucuresti, cladirea fiind realizata printr-o imbinare a stilului neoclasic cu cel eclectic, iar in prezent adaposteste si sediul Filarmonicii „George Enescu”.

Amplasamentul ales de oficialitatile vremii pentru constructia Ateneului Român a fost  Grădina Episcopiei, o bucata de teren ce apartinea la acel moment familiei Văcăreștilor. Pentru constructia Ateneului, arhitectul francez Charles Garnier, autorul planurilor cladirii „Opéra Garnier” din Paris, l-a recomandat pe un alt arhitect francez, Albert Galleron.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

La 14 februarie 1888 s-a inaugurat Ateneul Român

Incepand cu anul 2004, Ateneul Român este inscris pe Lista Monumentelor Istorice, fiind una dintre cladirile emblematice ale Patrimoniului European si catalogat drept un monument de arhitectura de grupa valorica A, de valoare nationala si universala.

Importanta monumentului este confirmata si printr-o lege de protectie, Legea nr.5/2000, Lege privind aprobarea Planului de Amenajare a Teritoriului Național-PATN, Secțiunea III, Zone protejate, Valori de patrimoniul cultural de interes național, (monumente istorice de valoare națională, excepțională).

Cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la semnarea, la 25 martie 1957, a Tratatului de la Roma, care a instituit Comunitatea Economică Europeană, in ziua de 21 martie 2007 a fost montata pe zidul Ateneului Român o placa pentru a marca includerea monumentului in lista Patrimoniului European.

Glasul.info

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

In timpul guvernarii Ciolos, datoria externa a Romaniei a crescut cu 2 miliarde de euro!

mie feb. 15 , 2017
In timpul guvernarii Ciolos, datoria externa a Romaniei a crescut cu 2 miliarde de euro! Ziarul Financiar dezvaluie faptul ca dupa o perioada de 3 ani, pe parcursul carora datoria externa a Romaniei a scazut cu aproximativ 10 miliarde de euro, de la un anumit moment datoria externa a tarii […]
Romania devine Republica Soros! Dacian Ciolos, inca un "ciolanar" soros-ist la carma tarii!, foto: captura youtube

Poate vă place și:

libris.ro