RSS

Claudiu Târziu: Acum 30 de ani a…

Claudiu Târziu: Acum…

Cultura pe timpuri de pandemie: …

Cultura pe timpuri d…

Harta României Întregi va fi arb…

Harta României Între…

Drept la replică pentru cotidian…

După apariția pe sit…

Un renumit avocat avertizează: P…

Actualul guvern și p…

Managerul Institutului de Psihia…

Odată cu instalarea …

Naționalismul e dragoste

”Eliberează-te! Aleg…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

La 14 februarie 1888 s-a inaugurat Ateneul Român

Print Friendly, PDF & Email

La 14 februarie 1888 s-a inaugurat Ateneul Român.Clădirea Ateneului Român a fost construită între anii 1886 și 1888, la insistentele lui Constantin Esarcu, folosind planurile arhitectului francez Albert Galleron, iar strangerea de fonduri s-a facut pe bază de subscripție publică, sub lozinca „Dați un leu pentru Ateneu”.

Ateneul Român este o sala de concerte situata in Bucuresti, cladirea fiind realizata printr-o imbinare a stilului neoclasic cu cel eclectic, iar in prezent adaposteste si sediul Filarmonicii „George Enescu”.

Amplasamentul ales de oficialitatile vremii pentru constructia Ateneului Român a fost  Grădina Episcopiei, o bucata de teren ce apartinea la acel moment familiei Văcăreștilor. Pentru constructia Ateneului, arhitectul francez Charles Garnier, autorul planurilor cladirii “Opéra Garnier” din Paris, l-a recomandat pe un alt arhitect francez, Albert Galleron.

La 14 februarie 1888 s-a inaugurat Ateneul Român

Incepand cu anul 2004, Ateneul Român este inscris pe Lista Monumentelor Istorice, fiind una dintre cladirile emblematice ale Patrimoniului European si catalogat drept un monument de arhitectura de grupa valorica A, de valoare nationala si universala.

Importanta monumentului este confirmata si printr-o lege de protectie, Legea nr.5/2000, Lege privind aprobarea Planului de Amenajare a Teritoriului Național-PATN, Secțiunea III, Zone protejate, Valori de patrimoniul cultural de interes național, (monumente istorice de valoare națională, excepțională).

Cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la semnarea, la 25 martie 1957, a Tratatului de la Roma, care a instituit Comunitatea Economică Europeană, in ziua de 21 martie 2007 a fost montata pe zidul Ateneului Român o placa pentru a marca includerea monumentului in lista Patrimoniului European.

Glasul.info

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PAYPAL
email: RFBURSA@gmail.com

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info