Pe 22 februarie 1910 se nastea la Cluj actorul György Kovács. L-am vazut cu totii in filme precum Mihai Viteazul, Dacii sau Padurea Spanzuratilor

Pe 22 februarie 1910 se nastea la Cluj actorul György Kovács. L-am vazut cu totii in filme precum Mihai Viteazul, Dacii sau Padurea Spanzuratilor, Foto: captura video

Pe 22 februarie 1910 se nastea la Cluj actorul György Kovács. L-am vazut cu totii in filme precum Mihai Viteazul, Dacii sau Padurea Spanzuratilor. György Kovács a fost un actor român de etnie maghiară, distins pentru activitatea sa cinematografica in vremea regimului comunist cu titlul de „Artist al Poporului”.

Chiar daca multi dintre noi l-am vazut in filme memorabile precum Mihai Viteazul, Dacii, Padurea Spanzuratilor sau Pistruiatul, putini sunt cei care stiu cate ceva din biografia acestui mare actor.

Pe 22 februarie 1910 se nastea la Cluj actorul György Kovács. L-am vazut cu totii in filme precum Mihai Viteazul, Dacii sau Padurea Spanzuratilor

György Kovács a fost un actor român atat de teatru cat si de film, jucand pe scenele  Teatrului Național din Cluj si celui de la Târgu-Mureș. A debutat in film in anul 1957, in „Citadela sfărâmată”, sustinand apoi numeroase roluri intr-o bogata cariera scenica de-a lungul a peste patru decenii de activitate.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Prin decretul numarul 74 din 19 aprilie 1952 al Prezidiului Marii Adunari Nationale a Republicii Populare Romane, György Kovács a fost decorat cu Ordinul Muncii clasa III (1952) „pentru munca depusa cu ocazia «Centenarului Caragiale»”. El s-a numarat atunci printre artistii si tehnicienii de la Teatrele Dramatice din Bucuresti si din provincie, decorati in anul 1952 cu „Ordinul Muncii” si „Medalia Muncii”.

Printre rolurile sale din filme prin care György Kovács ne-a marcat multora dintre noi copilaria si ne-au lasat puternice impresii asupra istoriei de pe teritoriul actual al Romaniei se numara unele cu adevarat memorabile:

  • In filmul Mihai Viteazul din anul 1971 a interpretat rolul cardinalului Andrei Báthory
  • In „Pădurea spânzuraților” din anul 1964 l-a interpretat pe generalul conte von Karg
  • In „Pistruiatul” din anul 1973 l-a interpretat pe Comănescu
  • In filmul „Dacii” din anul 1967 l-a interpretat pe împăratul Domițian

Glasul.info

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info