Cel mai vechi text biblic in limba romana a fost scris in Oltenia pe la 1560

Cel mai vechi text biblic in limba romana a fost scris in Oltenia pe la 1560, el cuprinzand aproape intreg capitolul 26 (XXVI) din Levitic si anume verseturile 3-41.

Scris pe doua foi de pergament, el se pastreaza in Biblioteca Nationala din capitala Serbiei, de unde a fost copiat pentru prima data de cercetatorii romani in anul 1871. Dupa modul de compunere a documentului, dupa ortografie si dupa limba, cercetatorii romani nu s-au sfiit la momentul respectiv sa numeasca acest text ca  fiind “cel mai vechi text biblic in limba romana”.

In ce mod si cu ce prilej a putut ajunge acest document in posesia Serbiei nu se specifica, insa cercetatorii romani cred ca acesta s-ar fi putut rataci accidental printre numeroase documente diplomatice si alte acte din “vremea Brancovenilor”, intre care a fost gasit si acest text biblic in limba romana. Exista deci o posibilitate ca acest text biblic sa fie de provienienta brancoveneasca.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Cel mai vechi text biblic in limba romana a fost scris in Oltenia pe la 1560

Singura traducere romaneasca veche a Leviticului mai este cea cuprinsa in Biblia, adecă Dumnezeiasca scriptură”, publicata prin grija si cheltuiala lui Serban Cantacuzino la Bucuresti in 1688:

Biblia, adecă Dumnezeiasca scriptură. Care s-au tălmăcit dupre limba elinească spre înţăleagerea limbii rumâneşti, la porunca Prea bunului creştin şi luminatului domn IOAN ŞERBAN CANTACOZINO BASARAB VOEVOD, şi cu îndemânarea dumnealui COSTANDIN BRÂNCOVEANUL marele logofăt.Tipăritu-s-au întâiu în scaunul Mitropoliei Bucureştilor, în vreamea păstoriei Preasfinţitului părinte Chir Theodosie, mitropolitul ţării si exarhul laturilor.Şi pentru cea de obşte priinţă s-au dăruit neamului rumânesc, la anul de la Facerea lumii 7197, iară de la Spăsenia lumii 1688, în luna lui noiemvrie în 10 zile.”

Bibliografie:

[1] Columna lui Traian, serie nouă, 08, nr. 05, mai 1877

[2] Biblia de la Bucureşti,1688 (www.scribd.com)

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Să nu-l uităm pe anti-comunistul Panait Istrati! Cum să nu fii protocronist?!

lun apr. 17 , 2017
Să nu-l uităm pe anti-comunistul Panait Istrati! Cum să nu fii protocronist?! La 10 august 1884 se nastea Gherasim Istrati, cel care avea sa devina mai apoi scriitorul român de limbă română și franceză Panait Istrati. Scrierile sale au deseori ca tema aleasa lumea proletariatului, pe care Panait Istrati a cunoscut-o indeaproape, facand […]
Să nu-l uităm pe anti-comunistul Panait Istrati! Cum să nu fii protocronist?!

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News