Legiunea Voluntarilor Români din Italia: in Franta, Italia, Statele Unite ale Americii, dar si in Rusia (n.r. Siberia), romanii originari din provinciile subjugate (n.r. Ardeal,Banat, Bucovina), jefuite si ostracizate de catre stapanirile straine, s-au grupat in corpuri de voluntari, ridicand armele impotriva “patriilor” mastere.
“Legione Romena” (n.r. Legiunea Voluntarilor Români din Italia) a fost o unitate militara alcatuita dintr-un corp de voluntari de nationalitate romana selectati din randul prizonierilor de razboi austro-ungari (n.r. etnici romani) care au ajuns pe teritoriul italian. Legiunea voluntarilor romani avea chiar si drapel propriu, iar in perioada iulie-octombrie 1918 s-au format trei companii, iar incepand din octombrie pana in februarie 1919 trei regimente, cu numele de „Horea”, „Cloșca” și „Crișan”. Romanii voluntari in aceasta legiune au fost dotati si echipati cu material si arsenal militar italian.
Legiunea Voluntarilor Români din Italia
“Noi voluntarii romani, originari din monarhia Austro-Ungara, organizati in Corpul Voluntarilor Romani Transilvaneni si Bucovineni, cu hotararea de a continua lupta pana la sfarsit alaturi de armatele aliate impotriva Puterilor Centrale pentru biruinta dreptatii si libertatii, drept raspuns la manifestul Imparatului Carol, adresat popoarelor Sale, declaram si proclamam toate provinciile romanesti: Transilvania, Banatul, Crisana, Maramuresul, Satmarul, Bihorul si Bucovina din monarhia Austro-Ungara desfacute de catre aceasta Imparatie si realipite la Romania, cu care din acest moment ele alcatuiesc un stat unitar, liber si independent, iar locuitorii acestor provincii se declara supusi ai Romaniei Mari.
Aceasta este dorinta si vointa neclintita a Romanilor de pretutindeni, care acasa la ei neputand vorbi liber, isi afirma gandul lor prin glasul voluntarilor din Franta, Italia, Rusia si America.”, se arata intr-o proclamatie a voluntarilor romani din timpul Primului Razboi Mondial
Nota noastra: acum, la implinirea a aproape un secol de la acel moment, din pacate pentru amploarea jertfei si a sacrificiilor numeroase pe care le-au facut acesti inimosi si curajosi eroi ai neamului romanesc, nu sunt intregi nici Bucovina, nici Banatul, nici Bihorul, nici Maramuresul, si nici Moldova. Noi, urmasii lor, avem datoria de a implini pe viitor aceasta sfanta nazuinta a lor, aceea de a putea trai intreg neamul romanesc pe pamanturile sale stramosesti.
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro) Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram
Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.