libris.ro

Legiunea Voluntarilor Români din Italia

Legiunea Voluntarilor Români din Italia

Legiunea Voluntarilor Români din Italia: in Franta, Italia, Statele Unite ale Americii, dar si in Rusia (n.r. Siberia), romanii originari din provinciile subjugate (n.r. Ardeal,Banat, Bucovina), jefuite si ostracizate de catre stapanirile straine, s-au grupat in corpuri de voluntari, ridicand armele impotriva „patriilor” mastere.

„Legione Romena” (n.r. Legiunea Voluntarilor Români din Italia) a fost o unitate militara alcatuita dintr-un corp de voluntari de nationalitate romana selectati din randul prizonierilor de razboi austro-ungari (n.r. etnici romani) care au ajuns pe teritoriul italian. Legiunea voluntarilor romani avea chiar si drapel propriu, iar in perioada iulie-octombrie 1918 s-au format trei companii, iar incepand din octombrie pana in februarie 1919 trei regimente, cu numele de „Horea”, „Cloșca” și „Crișan”. Romanii voluntari in aceasta legiune au fost dotati si echipati cu material si arsenal militar italian.

Legiunea Voluntarilor Români din Italia

„Noi voluntarii romani, originari din monarhia Austro-Ungara, organizati in Corpul Voluntarilor Romani Transilvaneni si Bucovineni, cu hotararea de a continua lupta pana la sfarsit alaturi de armatele aliate impotriva Puterilor Centrale pentru biruinta dreptatii si libertatii, drept raspuns la manifestul Imparatului Carol, adresat popoarelor Sale, declaram si proclamam toate provinciile romanesti: Transilvania, Banatul, Crisana, Maramuresul, Satmarul, Bihorul si Bucovina din monarhia Austro-Ungara desfacute de catre aceasta Imparatie si realipite la Romania, cu care din acest moment ele alcatuiesc un stat unitar, liber si independent, iar locuitorii acestor provincii se declara supusi ai Romaniei Mari.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Aceasta este dorinta si vointa neclintita a Romanilor de pretutindeni, care acasa la ei neputand vorbi liber, isi afirma gandul lor prin glasul voluntarilor din Franta, Italia, Rusia si America.”, se arata intr-o proclamatie a voluntarilor romani din timpul Primului Razboi Mondial

Nota noastra: acum, la implinirea a aproape un secol de la acel moment, din pacate pentru amploarea jertfei si a sacrificiilor numeroase pe care le-au facut acesti inimosi si curajosi eroi ai neamului romanesc, nu sunt intregi nici Bucovina, nici Banatul, nici Bihorul, nici Maramuresul, si nici Moldova. Noi, urmasii lor, avem datoria de a implini pe viitor aceasta sfanta nazuinta a lor, aceea de a putea trai intreg neamul romanesc pe pamanturile sale stramosesti.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info