Evenimente

La 21 aprilie 1882 se stingea din viata scriitorul, filozoful si politicianul Vasile Conta

La 21 aprilie 1882 se stingea din viata scriitorul, filozoful si politicianul Vasile Conta.

Descendent al unei familii de preoti cu traditie, Vasile Conta l-a avut in scoala primara coleg pe Ion Creanga, pentru ca mai apoi sa-l aiba prieten si pe Mihai Eminescu, impreuna cu care a devenit un mare iubitor si aparator al Basarabiei.

In urma incheierii Razboiului Crimeii, cele trei judete din sudul Basarabiei ii sunt inapoiate Romaniei, dupa ce fusesera ocupate de catre rusi inca din anul 1812. Asa se face ca intre anii 1865–1869, pe timpul cand era elev la Liceul National din Iasi, Vasile Conta isi petrecea vacantele la Cahul, acolo unde tatal sau, preot de meserie, era protoiereu.

Dar Vasile Conta nu s-a limitat doar la jocurile specifice copilariei in vacantele sale petrecute in sudul Basarabiei ci a efectuat si o impresionanta munca de folclorist, culegand din acea zona poezii populare pe care le-a strans intr-o colectie pe care a intitulat-o „Cantece basarabene”.

La 21 aprilie 1882 se stingea din viata scriitorul, filozoful si politicianul Vasile Conta

Pe cand Mihai Eminescu se afla la studii in Austria la Viena, profitand de prietenia care ii lega pe cei doi, Vasile Conta ii trimite lui Eminescu culegerea sa de poezii populare intitulata „Cantece basarabene”.

[quote style=”4″ author=”Mihai Eminescu”]„Mi-ai trimis, domnule Conta, un prieten sincer ca să mă iau în ceasuri lungi și plictisitoare. A fost o revelație pentru mine „Cântecele basarabene”. Multe din ele samănă cu cele din Moldova de sus. Ah!, cum aș dori să văd această parte înstrăinată …”[/quote]

Dupa razboiul din 1877, rusii au tradat din nou increderea pe care o investisera in ei romanii in calitate de aliati, si intentionau din nou sa anexeze cele trei judete din sudul Basarabiei.

[notice]Viata si filosofia lui Vasile Conta[/notice]

Printre cei mai inversunati si infocati aparatori ai Basarabiei si ai romanismului din aceasta greu incercata provincie de-a lungul istoriei au fost in acele momente Vasile Conta si Mihai Eminescu, amandoi avand o activitate publicistica cu mare ecou in societatea civila prin care au tinut sa apere interesele romanilor pana la capat.

Ca un frumos si binemeritat omagiu, exista cateva scoli la Târgu Neamț, Iași si Ghindăoani (n.r. satul sau natal) care poarte numele de Vasile Conta.

[info] Sursa: Glasul.info[/info]

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Școala Brâncovenească te invită luni, 3 Iunie, Casa de Cultură la conferința “Riscuri pentru sănătatea mintală la nouă generație”

“Aceasta este drama cea mare a copilului sau a tânărului culturii mediatice: discrepanţa uriaşă dintre…

7 ore ago

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

5 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

6 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

o săptămână ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

o săptămână ago