Reprezentantul SovRom catre Gheorghe Gheorghiu-Dej: “Export de capital efectueaza tarile imperialiste in colonii”.
Pentru ca astazi traim deja exact aceleasi vremuri ca la mijlocul secolului trecut, in care niste mari puteri efectueaza exploatarea tarii noastre la niste cote inimaginabile, facand un export de capital masiv din colonia numita Romania catre alte zari, ne-am hotarat sa va prezentam un exemplu care dovedeste ca tara noastra a mai trait pe viu aceasta poveste, doar ca pe atunci exportul de capital nu-l mai faceau vesticii, ci “fratele” nostru de la Rasarit, Imperiul Sovietic.
In cartea sa “Eu si Gheorghiu Dej”, Gheorghe Apostol povesteste un incident inedit care a avut loc pe 7 noiembrie 1952 in timpul unei receptii de la Ambasada Sovietica, acolo unde au fost invitati toti membrii Biroului Politic din Romania.
Reprezentantul SovRom catre Gheorghe Gheorghiu-Dej: “Export de capital efectueaza tarile imperialiste in colonii”
Printre problemele discutate sau ridicate de catre interlocutori, Gheorghe Gheorghiu-Dej, profitand si de prezenta reprezentantului guvernului sovietic pentru SovRomuri, ii adreseaza o intrebare care il ia pe rus putin prin surprindere:
Tovarase, am o nedumerire, si te rog sa-mi dai o explicatie. Ce inseamna export de capital?
Tovarase, am o nedumerire, si te rog sa-mi dai o explicatie. Ce inseamna export de capital?Gheorghe Gheorghiu-Dej
(…)
-Pai, export de capital efectueaza tarile imperialiste in colonii
-Pai, export de capital efectueaza tarile imperialiste in colonii Reprezentant Sovrom URSS
-Inseamna ca Uniunea Sovietica procedeaza la fel, prin intermediul sovromurilor…
-Inseamna ca Uniunea Sovietica procedeaza la fel, prin intermediul sovromurilor…Gheorghe Gheorghiu-Dej
Ambasadorul sovietic a intervenit intre cei doi, atragandu-i atentia lui Gheorghiu Dej ca acesta exagereaza prin afirmatia facuta. Raspunsul lui Dej insa a fost din nou unul in aceeasi nota ca si cu intrebarea adresata reprezentantului SovRomurilor:
-Tovarase ambasador, raspunde Dej, dumneata, daca ai fi in locul nostru, al romanilor, cum ai judeca cele ce se intampla la sovromuri? Romanii fac investitii, muncesc, produc, iar beneficiile lor, in buna parte, iau drumul Moscovei. Romanii cu ce raman, tovarase ambasador? Cu degetul in gura?
-Tovarase ambasador, raspunde Dej, dumneata, daca ai fi in locul nostru, al romanilor, cum ai judeca cele ce se intampla la sovromuri? Romanii fac investitii, muncesc, produc, iar beneficiile lor, in buna parte, iau drumul Moscovei. Romanii cu ce raman, tovarase ambasador? Cu degetul in gura?Gheorghe Gheorghiu-Dej
Rodul muncii si beneficiile care s-ar fi cuvenit romanilor acum nu mai iau decat poate intr-o foarte mica masura drumul Moscovei, ele urmand acum axa occidentala. E o cu totul alta Uniune, dar nu stiu de ce ni se pare multora dintre noi ca parca am avea un “Déjà vu”.
[info]Sursa:
Glasul.info[/info][notice]Bibliografie: [1] Gheorghe Apostol, “Eu si Gheorghiu Dej”[/notice][notice]
Iesirea din URSS [/notice]
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro) Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram
Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.