27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român), aflăm că la 27 aprilie 1956 Teohari Georgescu declara: 

„Ana Pauker a susținut cu tărie în Biroul Politic că trebuie sa se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel, afirmând că nu are nici un rost a împiedica emigrarile în masă”.

Pornind de la această afirmație ne-am dus și noi la sursă, la stenograme și este foarte interesant ce am putut să aflăm:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

„Interesantă este poziţia României faţă de statul Israel, de organizaţiile sioniste internaţionale şi de cererile de emigrare făcute de evrei. La 18 februarie 1949 s-a discutat despre „agitaţia sionistă”. Teohari Georgescu a propus „să se dea drumul elementelor care nu se pot încadra şi prin partid şi cu ajutorul aparatului de stat să ne ocupăm de acei evrei care vor să se încadreze, dar care nu-şi găsesc locul în câmpul muncii”. Lothar Rădăceanu a apreciat că „nu va putea fi linişte atâta vreme cât va exista Jointul, pentru că agitaţia sionistă se alimentează cu banii Jointului”. O idee similară a susţinut Vasile Luca: ,,organizaţiile sioniste fac sabotaj economic, transfer de valută etc. şi trebuie desfiinţate ca duşmani ai Republicii şi tratate ca atare”. În legătură cu plecarea evreilor din România, problema i se părea lui Vasile Luca mai complicată: ,,dacă îi lăsăm să plece în masă, îngreunăm lupta democratică în Orientul Apropiat”. El a propus să fie lăsaţi să plece cei care aveau copii acolo, femeile, bătrânii şi în primul rând agitatorii. ,,De asemenea, să fie tăiată sursa banilor, să se tennine imediat cu Jointul, azilele să le preia statul şi să fie desfiinţate cantinele pentru oamenii sănătoşi. De asemenea, să se termine cu pachetele trimise din America”.

Ana Pauker aprecia că „americanii au realmente interesul ca evreii să plece în Palestina, pentru a avea acolo o armată de rezervă. Englezii au pus piciorul în toate ţările arabe şi arabii de acolo socotesc că englezii le apără interesele. Americanii îşi crează şi ei o bază din evrei, întâi pentru interesele lor proprii, şi apoi ca mai târziu împreună cu englezii să aibă o bază împotriva lagărului democrat. De aceea au şi pus la disipoziţia statului Israel un fond de 65 mii. dolari pentru emigrări”. Ea aprecia că din cei 350.000 de evrei existenţi în România, 300.000 „sunt agitaţi” din motive diverse: dezrădăcinaţi (cei ce fuseseră în Transnistria); „cei care şi-au vândut fabricile şi se consideră persecutaţi ca evrei”; mica burghezie care ,,mai avea o băcănie şi pe care acum nu mai poate să o aibă şi se consideră persecutată”.

Ana Pauker constata că „nu avem de-a face cu o populaţie care migrează de mizerie, aşa cum s-a întâmplat cu populaţia românească emigrată în America, ci cu o psihoză care s-a creat pe anumite baze”.

Gheorghe Gheorghiu-Dej a conchis: ,,cei care nu vor cu niciun chip să rămână, să nu-i ţinem cu forţa şi să le dăm drumul”. Astfel se dădea cale liberă emigrării evreilor din România. Dar chestiunea nu era simplă, deoarece între cei care cereau să plece se aflau şi mulţi membri de partid. La 31 august 1949 existau 7.000 cereri de plecare, dintre care 1.000 ale unor membri de partid.

Ana Pauker declara: ,,Nu putem ţine oamenii cu sila”.” (Sursa, Arhivele Naționale ale României)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

sâm apr. 27 , 2024
În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât orice alte orori întâmplate prin închisori de-a lungul istoriei. Puțini sunt însă cei care cunosc faptul că Fenomenul Seghedin este poate cel puțin la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești. Așa arăta Închisoarea de la […]
Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

Poate vă place și:

libris.ro