Evenimente

La 6 mai 1639 a fost încheiata construcția Bisericii „Trei Ierarhi” din Iași, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu

La 6 mai 1639 a fost incheiata constructia Bisericii „Trei Ierarhi” din Iași, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, ce adaposteste mormintele lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir și Vasile Lupu.

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași este situata pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt (fosta Ulița Mare), în centrul tradițional al Iașului, fiind ridicată de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637-1639, fiind gandita de la bun inceput ca necropolă domnească.

Biserica Trisfetitelor (n.r. numele de origine slavona al celor trei sfinti ierarhi ai Bisericii, Vasile, Grigorie și Ioan) sau Biserica Trei Ierarhi din Iași, asa cum este cunoscuta ea in zilele noastre, a devenit un reper deosebit de important pentru ortodoxismul românesc atat datorita rolului sau de necropola in care isi odihnesc somnul cel de veci marii domnitori ai Moldovei, cat mai ales pentru aducerea moastelor Sfintei Parascheva din iunie 1641, trimise de catre patriarhia și sinodul de la Constantinopol (n.r. azi Istanbul) pentru a-si arata recunostinta pentru actiunile de sustinere a intereselor lor si donatiile generoase din partea domnitorului moldovean Vasile Lupu.

La 6 mai 1639 a fost incheiata constructia Bisericii „Trei Ierarhi” din Iași, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu

Actiunile de la inceputul domniei lui Vasile Lupu prin care a stabilizat si consolidat autoritatea Patriarhiei de la Constantinopol, reflecta in mare masura aspiratiile domnului Moldovei catre lumea bizantina, atat din punct de vedere cultural cat si spiritual.

„..am ridicat acestă ctitorie în numele celor trei sfinți: Vasile cel Mare, Grigore Teologul, Ioan Gură de Aur și a fost sfințită în luna mai, ziua a șasea, a anului 7147 (1639) de mitropolitul Varlaam…” (Inscriptie gravata pe fatada Bisericii Trei Ierarhi)

„In primii ani de domnie ai lui Vasile Lupu, Patriarhia de la Constantinopol se gasea intr-o mare dezordine, impovarata enorm de datorii uriase si aflata intr-o degringolada de nedescris. Interventiile si donatiile generoase ale lui Vasile Lupu refac stabilitatea Patriarhiei de la Constantinopol, iar in semn de recunostinta pentru ajutorul acordat de catre domnul moldovean sunt trimise in Moldova moastele sfintei Parascheva. (Vasile Lupu, protector al Patriarhiei de Constantinopol)

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

o zi ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

2 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

3 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

4 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

5 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

5 zile ago