La 6 mai 1639 a fost încheiata construcția Bisericii „Trei Ierarhi” din Iași, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu

La 6 mai 1639 a fost incheiata constructia Bisericii „Trei Ierarhi” din Iași, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, ce adaposteste mormintele lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir și Vasile Lupu.

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași este situata pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt (fosta Ulița Mare), în centrul tradițional al Iașului, fiind ridicată de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637-1639, fiind gandita de la bun inceput ca necropolă domnească.

Biserica Trisfetitelor (n.r. numele de origine slavona al celor trei sfinti ierarhi ai Bisericii, Vasile, Grigorie și Ioan) sau Biserica Trei Ierarhi din Iași, asa cum este cunoscuta ea in zilele noastre, a devenit un reper deosebit de important pentru ortodoxismul românesc atat datorita rolului sau de necropola in care isi odihnesc somnul cel de veci marii domnitori ai Moldovei, cat mai ales pentru aducerea moastelor Sfintei Parascheva din iunie 1641, trimise de catre patriarhia și sinodul de la Constantinopol (n.r. azi Istanbul) pentru a-si arata recunostinta pentru actiunile de sustinere a intereselor lor si donatiile generoase din partea domnitorului moldovean Vasile Lupu.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

La 6 mai 1639 a fost incheiata constructia Bisericii „Trei Ierarhi” din Iași, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu

Actiunile de la inceputul domniei lui Vasile Lupu prin care a stabilizat si consolidat autoritatea Patriarhiei de la Constantinopol, reflecta in mare masura aspiratiile domnului Moldovei catre lumea bizantina, atat din punct de vedere cultural cat si spiritual.

„..am ridicat acestă ctitorie în numele celor trei sfinți: Vasile cel Mare, Grigore Teologul, Ioan Gură de Aur și a fost sfințită în luna mai, ziua a șasea, a anului 7147 (1639) de mitropolitul Varlaam…” (Inscriptie gravata pe fatada Bisericii Trei Ierarhi)

„In primii ani de domnie ai lui Vasile Lupu, Patriarhia de la Constantinopol se gasea intr-o mare dezordine, impovarata enorm de datorii uriase si aflata intr-o degringolada de nedescris. Interventiile si donatiile generoase ale lui Vasile Lupu refac stabilitatea Patriarhiei de la Constantinopol, iar in semn de recunostinta pentru ajutorul acordat de catre domnul moldovean sunt trimise in Moldova moastele sfintei Parascheva. (Vasile Lupu, protector al Patriarhiei de Constantinopol)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Un revolutionar din 1989: " Nu aş fi crezut niciodată că românii se vor plia atât de repede pe acest caracter de sclav supus şi de nepăsare faţă de ceilalţi semeni ai săi"

sâm mai 6 , 2017
Un revolutionar din 1989: ” Nu aş fi crezut niciodată că românii se vor plia atât de repede pe acest caracter de sclav supus şi de nepăsare faţă de ceilalţi semeni ai săi”. Unul dintre cititorii blogului profesorului Ion Coja a postat sub pseudonimul de Dulau Batran, un comentariu extrem de […]
Revolutie 1989 - Cine a tras in noi dupa 22?, sursa foto: wikipedia.org

Poate vă place și:

libris.ro