Pana la 1812 populatia romaneasca inca mai spera ca rusii vor parasi tara si ca ocupatia ruseasca este vremelnica

Pana la 1812 populatia romaneasca inca mai spera ca rusii vor parasi tara si ca ocupatia ruseasca este vremelnica.

In ce imprejurari a fost anexata Basarabia de catre Imperiul Rus si cu ce ganduri: la inceputul secolului al XIX-lea, Principatele Romane se aflau sub suzeranitate otomana. Puterea Imperiului Otoman insa incepea sa se clatine, acesta fiind macinat de coruptie si de greseala ca sultanii otomani incepusera sa renunte la principiile meritocratiei.

Bineinteles ca la declinul Imperiului Otoman au contribuit din plin si marile puteri occidentale prin numeroase uneltiri si conspiratii, dar si Imperiul Rus, aflat in acel moment in plina ascensiune.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Pana la 1812 populatia romaneasca inca mai spera ca rusii vor parasi tara si ca ocupatia ruseasca este vremelnica

[info] Documente privitoare la istoria Tarii Moldovei in perioada Razboiului ruso-turc din 1806-1812 [/info]

In lupta sa pentru a provoca declinul Imperiului Otoman, Imperiul Rus a folosit Principatele Romane ca piese de sah intr-o lupta de strategie geopolitica. Chiar si aflat intr-un declin major, Imperiul Otoman a sesizat masinatiunile pe care rusii le puneau la cale, astfel ca n-a lipsit deloc mult pana la izbucnirea razboiului ruso-turc din 1806, un razboi cautat si dorit din plin de catre Imperiul Rus, care considera ca este mai mult decat pregatit sa faca fata otomanilor.

Timp de sase ani de zile, intre 1806-1812, in timpul razboaielor ruso-turce, n-au avut pe atat de mult de suferit fortele beligerante, pe cat au avut Principatele Romane.

Populatia romaneasca s-a aflat in acei ani intre ciocan si nicovala: pe de o parte otomanii puteau acuza oricand partea romaneasca de faptul ca nu este credincioasa tratatului de suzeranitate, iar de cealalta parte, in egala masura, rusii puneau presiune pe romani sa ajute o tara de care-i lega o credinta comuna: ortodoxia.

Insa prin transformarea Principatelor in unele zone in adevarate teatre de razboi, romanii au avut cel mai mult de suferit si de pe urma otomanilor dar si a rusilor in egala masura: toate nenorocirile specifice unui razboi s-au abatut asupra Tarilor Romanesti, romanii indurand atat din partea turcilor cat si a rusilor, biruri grele, abuzuri si batjocuri de nedescris.

Daca existase candva cea mai mica bunavointa fata de “fratii” rusi ortodocsi din partea populatiei romanesti, dupa experientele avute in timpul razboaielor turco-ruse dintre 1806-1812, multi dintre romani nici nu mai voiau sa auda de armata tarista.

Chiar si in aceste conditii, pana in anul 1812 populatia romaneasca din Principtale Romane inca mai spera ca rusii vor parasi tara, ca ocupatia ruseasca este vremelnica.

Or, pe 16 mai 1812 rusii anexau pentru prima data partea de est a Principatului Moldovei, transformand-o in asa numita “gubernie a Basarabiei”.

“Ceasurile acelea”, povesteste istoricul Manolache Draghici,”au fost de plangeri un timp neuitat, pentru ca poporul cu carduri, ca turmele de oi, incinsese toata marginea Prutului de la un capat la altul, mergand si venind de prin sate si de prin targuri saptamani incheiate, cu luare de ziua buna de la parinti, de la frati si de la rudenii, cu care crescuse si vietuise dinpreuna pana in vremea aceea, cand se desparteau unii de altii pentru totdeauna”

Bibliografie/Surse: Incercarea rusilor de a deznationaliza Basarabia prin Biserica, Pr. N. N. Topologeanu

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Simion Balint, preotul român care i-a facut pe unguri sa afirme ca doar „dracul să se mai bată cu popii”

mar mai 16 , 2017
la Simion Balint au ramas niste rapoarte foarte interesante ale Prefectilor de Legiune, niste rapoarte de altfel deosebit de importante pentru cunoasterea istoriei adevarate a Transilvaniei. Alaturi de rapoartele celorlalti Prefecti de Legiune: Avram Iancu si Axente Sever, documentele lasate in urma de Simion Balint descriu o istorie crunta si plina de framantari a Ardealului.
La 16 mai 1880 trecea in nefiinta Simion Balint, unul dintre revolutionarii ce au luptat alaturi de Avram Iancu

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News