La 30 mai 1945 începea procesul ziariștilor: Tribunalul Poporului împărțea ani grei de închisoare

La scurtă vreme după instalarea trupelor sovietice în România, încep ample campanii de vânătoare a “dușmanilor poporului”: intelectuali, politicieni, jurnaliști, teologi, preoți, călugări, studenți, etc

O categorie aparte o reprezintă și jurnaliștii români care au scris articole patriotice înflăcărate în timpul războiului prin marile publicații din România. Așa se face că la ordinul lui Vîșinski începe prigoana unora dintre cei mai importanți ziariști români ai vremii.

La 30 mai 1945 începe procesul ziariștilor „criminali de război și vinovați de dezastrul țării”. Printre acuzați: Pamfil Șeicaru, Radu Gyr, Nichifor Crainic. Sentința va fi pronunțată la 4 iunie 1945.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

La sesizarea Consiliului de Miniștri se întocmește o listă cu 12 nume de ziariști și scriitori din România și este înmânată Tribunalului Poporului, una dintre cele mai odioase forme sovietice de impunere a ocupației militare și ideologice în România de după Război.

Actul prin care Consiliul de Ministri hotaraste trimiterea in fata Tribunalului Poporului a primului lot de ziaristi si scriitori români

La data de 17 mai 1945, un prim lot de ziariști și scriitori români a fost dat pe mana Tribunalului Poporului printr-un proces verbal care purta semnătura următorilor ministri de la acea vreme: Petru Groza, Gh. Tătărescu, Lucrețiu Pătrășcanu, Duma, P. Constantinescu, Anton Alexandrescu, Lothar Rădăceanu, Gh. Gheorghiu Dej, generalul Vasiliu Rășcanu și Romulus Zăroni.

Peste 17 zile, lotul de ziariști și scriitori era deja și judecat de către Tribunalul Poporului. Lotul era alcătuit din următoarele nume:

  1. Pamfil Șeicaru (ziarist),
  2. Ione Dumitrescu / Dimitrescu (avocat, ziarist),
  3. Romulus Dianu (ziarist)
  4. Romulus Seișeanu (ziarist)
  5. Ilie Rădulescu (ziarist)
  6. Ilie Popescu Prundeni (ziarist)
  7. Alexandru Hodoș (ziarist)
  8. Radu Demetrescu-Gyr (scriitor)
  9. Grigore Manoilescu (ziarist)
  10. Gabriel Bălănescu (ziarist)
  11. Pan Vizirescu (profesor)
  12. Aurel Cosma (publicist)

S-a dat sentința pentru toți cei judecați, fiecare dintre ei primind ani grei de închisoare, cu excepția lui Pamfil Șeicaru care reușise să fugă din țară și să se refugieze în exil.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

31 Mai 1941: Unguroaică din Oradea pedepsită cu închisoarea 30 de zile pentru "defăimarea regimului unguresc"

Dum mai 31 , 2020
La 31 Mai 1941, într-o notă informativă a SSI (Serviciul Special de Informații) se specifica faptul că o unguroaică din Oradea a fost pedepsită de către horthyști cu închisoare pentru o perioadă de 30 de zile pentru “defăimarea regimului unguresc”. Ea spunea că ungurii au venit în Ardeal ca invadatori, […]
Festivalul internațional de folclor Cătălina de la Iași, 25 August 2015, Foto: © Glasul.info

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro