RSS

Cameleonicul primar al Iașului d…

Un an care ar trebui…

O rezoluție pentru admiterea Rom…

Marți, 11 decembrie …

Deputatul Remus Borza: "Este ina…

Deputatul Remus Adri…

Sorina Matei despre Carmen Iohan…

De când a schimbat t…

De ce-o fi oare cel mai apreciat…

Aceasta este harta a…

Sute de români au protestat la B…

Peste 500 de persoan…

Ghid de manipulare: în ce hal de…

Până unde a putut aj…

Alexandru Cumpănașu despre Alian…

Dacă n-au reușit rup…

Cine sunt progresiștii de la Zia…

Râul Bahlui din Iași…

Guvernul României a donat Republ…

Bradul înalt de apro…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Regatul Valahiei Occidentale?

Print Friendly, PDF & Email

Cunoastem despre Carol Magnificul ca a stabilit o alianta cu daco-romanii valahi ai Panoniei si Adriaticii.Se pare ca acest acord nu numai ca a functionat dar a avut si implicatii ulterioare in dezvoltarea noului imperiu occidental.
Istoria acestui imperiu feudal Roman de apus este bine cunoscuta motiv pentru care nu intru in detalii, dar ceea ce ne frapeaza este o continuitate lingvistica dupa impartirea imperiului, dupa o asa numita “iugoslavizare”, venita in anul 843 in urma tratatului de la Verdun, din care au luat nastere in Europa actualele state nationale din Europa occidentala.

Regatul Valahiei Occidentale?

[tp_product id=”194107000″ feed=”396″]

Atentia noastra este concentrata asupra partii mostenita de Lothar, unde gasim si azi acele baze lingvistice ale limbii noastre daco-romane atat la istrieni, ladini, romanshi, retroromani, friulani, corsicani si in nord la valoni. Daca in urma impartirii, in vest s-au pus bazele noului stat francez, in est al celui german, a existat intre aceste doua state un alt stat ce a functionat o buna perioada de timp si ceea ce este mai important nu era nici francez nici german, dar a constituit bazele formarii statelor Beneluxului, Elvetiei si Regatului italian.

Unitatea de limba a acestui stat a fost in jurul axei gramaticale romanesti de la nord la sud, iar istrienii, ladini, romanshi, retroromani, friulani, valoni , toti sus mentionati, impartesesc acest lucru cu romanii mai vechi si mai noi.

Se poate explica aceasta continuitate si prin faptul ca sud-estul regatului lui Lothar era marginit direct cu partea romaneasca a Balcanilor vestici si prin consecinta bogatia schimburilor comerciale intre Marea Nordului si Mediterana se faceau pe aici.

Functionarea acestui stat ne facem sa intelegem de ce si italienii au fost numiti tot vlahi de catre slavi, mai ales de polonezi! Raspunsul : intrucat partea nordului peninsulei italice a facut parte din acest stat!

Ulterior parti ale acestui stat a fost ocupat si inglobat rand pe rand de francezi, englezi, spanioli, germani, rezultand azi tari precum Belgia, Olanda, Luxembourg , Elvetia, tari care nu sunt altceva decat parti ale acestui regat unde pana azi s-au conservat insule ale daco-romanismului de tip valah.

Bagiu Ovidiu

Regatul Valahiei Occidentale?, sursa imagine: info-valahia.blogspot.ro

Regatul Valahiei Occidentale?, sursa imagine: info-valahia.blogspot.ro

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline