libris.ro

Regatul Valahiei Occidentale?

Regatul Valahiei Occidentale?

Cunoastem despre Carol Magnificul ca a stabilit o alianta cu daco-romanii valahi ai Panoniei si Adriaticii.Se pare ca acest acord nu numai ca a functionat dar a avut si implicatii ulterioare in dezvoltarea noului imperiu occidental.
Istoria acestui imperiu feudal Roman de apus este bine cunoscuta motiv pentru care nu intru in detalii, dar ceea ce ne frapeaza este o continuitate lingvistica dupa impartirea imperiului, dupa o asa numita „iugoslavizare”, venita in anul 843 in urma tratatului de la Verdun, din care au luat nastere in Europa actualele state nationale din Europa occidentala.

Regatul Valahiei Occidentale?

[tp_product id=”194107000″ feed=”396″]

Atentia noastra este concentrata asupra partii mostenita de Lothar, unde gasim si azi acele baze lingvistice ale limbii noastre daco-romane atat la istrieni, ladini, romanshi, retroromani, friulani, corsicani si in nord la valoni. Daca in urma impartirii, in vest s-au pus bazele noului stat francez, in est al celui german, a existat intre aceste doua state un alt stat ce a functionat o buna perioada de timp si ceea ce este mai important nu era nici francez nici german, dar a constituit bazele formarii statelor Beneluxului, Elvetiei si Regatului italian.

Unitatea de limba a acestui stat a fost in jurul axei gramaticale romanesti de la nord la sud, iar istrienii, ladini, romanshi, retroromani, friulani, valoni , toti sus mentionati, impartesesc acest lucru cu romanii mai vechi si mai noi.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Se poate explica aceasta continuitate si prin faptul ca sud-estul regatului lui Lothar era marginit direct cu partea romaneasca a Balcanilor vestici si prin consecinta bogatia schimburilor comerciale intre Marea Nordului si Mediterana se faceau pe aici.

Functionarea acestui stat ne facem sa intelegem de ce si italienii au fost numiti tot vlahi de catre slavi, mai ales de polonezi! Raspunsul : intrucat partea nordului peninsulei italice a facut parte din acest stat!

Ulterior parti ale acestui stat a fost ocupat si inglobat rand pe rand de francezi, englezi, spanioli, germani, rezultand azi tari precum Belgia, Olanda, Luxembourg , Elvetia, tari care nu sunt altceva decat parti ale acestui regat unde pana azi s-au conservat insule ale daco-romanismului de tip valah.

Bagiu Ovidiu

Regatul Valahiei Occidentale?, sursa imagine: info-valahia.blogspot.ro
Regatul Valahiei Occidentale?, sursa imagine: info-valahia.blogspot.ro

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info