RSS
TwitterFacebookPinterestGoogle+

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Eroii neamului uitati printre straini: complexul memorial al militarilor romani cazuti in luptele de la Cernauti

Print Friendly, PDF & Email

Eroii neamului uitati printre straini: complexul memorial al militarilor romani cazuti in luptele de la Cernauti.

In timpul luptelor din regiunea Cernauti si-au pierdut viata peste 850 de militari romani. Alaturi de 22 de militari romani inhumati intr-un cimitir de garnizoana, decedati in perioada luptelor din vara anului 1941, in spatele acestora au fost inmormantati in doua gropi comune si peste 400 de civili romani masacrati in timpul tragicelor evenimente de la Fântâna Albă.

Societatea „Golgota“ impreuna cu Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor au initiat impreuna un proiect de reconstructie al acestui cimitir, din care in mai 2006, atunci cand reprezentantii Societatii “Golgota” au ridicat un monument memorial pentru soldatii si civilii romani care si-au pierdut viata in perioada 1941-1944, mai ramasesera putine morminte din cele trei randuri de cruci initiale ale militarilor romani inhumati in anul 1941.

Eroii neamului uitati printre straini: complexul memorial al militarilor romani cazuti in luptele de la Cernauti

Eroismul militarilor romani cazuti in regiunea Cernauti mai este amintit astazi doar printr-o cruce comemorativa, inalta de aproximativ trei metri, la baza careia este asezata o placa pe care se poate citi atat in limba romana cat si in ucraineana: “IN MEMORIAM militarilor romani cazuti in luptele de la Cernauti, in 1941-1944”.

Complexul memorial inchinat militarilor romani cazuti in luptele din regiunea Cernauti are insa in acest moment nevoie de lucrari de restaurare, pentru unele morminte fiind chiar necesare lucrari de reparatie capitala.

“Am finalizat prima faza a restaurarii Complexului memorial al militarilor romani din Cernauti… pentru a continua restaurarea este nevoie de o finantare mai serioasa. Sunt morminte care cer o reparatie capitala, lasa mult de dorit amenajarea parcelelor dintre morminte si a gazonului… Speram la bunavointa romanilor de pretutindeni, pentru ca acele suflete nevinovate care zac acolo merita o pomenire cat de cat demna de eroismul lor! Dupa cele ce am reusit sa fac pe acei bani donati de romani cu suflet mare, complexul arata cu totul altfel decat era.   Domnul sa ne ajute sa ducem la capat ceea ce ne-am planificat.”,  scrie Vasile Raut intr-o postare pe facebook

 Dulce-amar. Povestea unui refugiat din Cernauti 


Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!loading...

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

Activitatea noastră poate fi susținută și îmbunătățită prin finanțarea acțiunilor pe care le desfășurăm. Dacă apreciați ceea ce facem și ce încercăm să facem și pe viitor, puteți contribui prin donații:
Cont in LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
Cont in EURO: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22

Donatii prin PayPal

Alege valuta

Indroduceti sumaComentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline