RSS

Daca nu papati tot din farfurie …

Daca nu papati tot di…

Donald Trump ironizeaza miscarea…

Donald Trump ironizea…

Cine ne saboteaza: Chichirau a r…

Cine ne saboteaza: Ch…

Hans Klemm contagiat de "logica"…

Hans Klemm contagiat …

Aurelian Pavelescu: "Solicit SRI…

Aurelian Pavelescu: "…

Salvati România ... de USR!

Salvati România ... d…

Vicepremierul Paul Stănescu nu s…

Vicepremierul Paul St…

Trompetele sistemului din presa …

Trompetele sistemului…

La fel cum a procedat si in cazu…

La fel cum a procedat…

POZIŢIA COMISIEI DE LA VENEŢIA E…

POZIŢIA COMISIEI DE L…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Manifestul Revoluției Naționale din 1935 este atat de actual de parca ar fi fost redactat tocmai ieri

Manifestul Revoluției Naționale din 1935 este atat de actual de parca ar fi fost redactat tocmai ieri.

“Banul occidental şi-a descoperit aici la gurile Dunării interese mari şi precise: interese politice: să împiedece înaintarea Rusiei către Constantinopole; interese comerciale: să cumpere produse agrare ieftine şi să vândă produse industriale scumpe, câștigând de la particulari numai diferența de preț, iar de la stat (furnituri) ceva în plus; interese economice: să exploateze direct – prin personal superior străin şi slugi indigene – imensele bogății ale solului şi subsolului acestei țări; interese financiare: să încaseze dobânzile pipărate cuvenite, împrumuturilor făcute atât statului român cât şi economiei românești private, care aveau nevoe de un prim ajutor ca s-o ia din loc (instalări, inventar, aparat) – odată pentru România Mică, altădată pentru România Mare – cât şi de-o serie de ajutoare impuse de evenimente grave pentru destinul țării, războiul din 1877 (Independența), compania din 1913 (o demonstrație de forță necesară) războiul din 1916 (Întregirea).

Naționaliștii români din secolul 19 nu sunt altceva decât prima încercare a poporului român maturizat de a ieși în lumina istoriei. În ei vorbea şi lucra energia şi tenacitatea unui neam al căruia act de naștere e columna lui Traian, despre a căruia copilărie prodigioasă – o mie de ani – nu știm nimic şi a căruia vajnică adolescență ne-o povestesc cronicarii.”

Manifestul Revoluției Naționale din 1935 este atat de actual de parca ar fi fost redactat tocmai ieri

“Utilizând cu măiestrie interesele banului occidental în părțile noastre, dar mai cu seamă asigurându-i câștiguri coloniale şi satisfăcându-i dorințe privind însăși forma de stat, regimul politic şi acordarea calității de Român – lucruri inacceptabile pentru un stat cu adevărat suveran – şi chemând în fruntea țării o dinastie în stare să ne reprezinte prin strălucitele ei legături în diplomația europeană (noi fiind la vremea aceea prea neam prost ca să ne reprezentăm singuri) şi să ne organizeze în interior datorită incomparabilei pregătiri dobândită în sânul unei familii regale specializată în construcții şi diriguiri statale, naționaliștii români din secolul 19 au întemeiat şi au pus pe drum statul român actual, care e în zilele noastre obiectul de aprigă dispută al ursitoarelor lui: al cui e?

(…)

Într-un stat, care politicește e vasal şi-şi varsă sângele la comanda altora, care etnic e o cloacă internațională şi economicește o colonie, care își trimite – prin decalaj, concesii, dobânzi – peste granițe prinosul brazdei şi prisosul muncii, ar fi o nebunie să muncești mai mult decât strictul necesar. Statul român actual nu apără bogățiile țării şi nu garantează munca națiunii. Nu, pentru că nu e statul național al Românilor ci, statul sucursală la gurile Dunării al burgheziei apusene. Creat cu ajutorul ei, pentru interesul ei, sub sugestiile ei imperative şi după modelul furnizat de ea – statul acesta nu ne apără pe noi de străini, ci pe străini de noi: siguranța transporturilor, creditelor, plasamentelor, funcționarilor lor. Ca-n colonii. De aceia nu e tragere de inimă în țara românească. De ce să ari, să gândești, să alergi – în plus? Pentru cine? Pentru ce? Lumina va fi tot opaiț, drumul tot cărare, casa tot bordeiu.

Pentru că cu banii câștigați la noi, finanța internațională clădește oile la Amsterdam sau Stockholm, iar noi rămânem tot cum am fost, săraci şi ursuzi, narcotizându-ne amarul unei vieți naționale intrate în fundac cu doine melancolice şi chiolhanuri abrutizante. Aici e sursa adevărată a indolenței românești: în exploatare. Să nu ne înșele palatele bucureștene: sunt contuarele străinilor. Să nu ne înșele vilele din noile cartiere ale capitalei: sunt ale vechililor.

Să nu ne înșele o rețea telefonică, o linie ferată, o șosea nouă: nu le fac pentru noi şi unde ne trebuie nouă, ci pentru ei şi unde le trebuie lor. Să nu ne înșele forfota comercială, economică, financiară, politică: nu noi ne sbatem, ei – ca să ne sugă mai bine. Națiunea română stă deoparte: deoparte de viața economică, în care nu poate decât să fie spoliată, deoparte de statul liberalo-democrat, care înlesnește spolierea.

Națiunea e în rezistență pasivă. De aceea se vorbește în România numai cu jumătate de gură şi nici-o treabă nu e întreagă. De aceea țara asta mare şi bogată face impresia unei case de vădană: nici pustie şi nici vie. De aceea suntem țara lui „a-da, bine-bine, lasă-lasă”.
Una dintre ursitoare – naționalismul român – a fost înșelată: în loc de sfat propriu s-a trezit cu tejghea străină. Acest contuar al burgheziei apusene şi-al vechililor ei trebuie dărâmat fără zăbavă şi în locul, pe care l-a uzurpat cu silnicie şi minciună, trebuie să se înalțe adevăratul stat al Românilor, un stat național în care să se poată munci cu dragoste şi elan, un stat al Românilor în România Mare.

Știm că munca aceasta nu va fi ușoară şi nici lipsită de primejdii. Pentru că unii dintre români au intrat slugi la tejgheaua străinilor. Acești nemernici paznici politici ai contuarului trebuiesc demascați şi națiunea dezlănțuită. Aceasta e dubla datorie a acestui manifest al revoluției naționale.

Știm că ne așteaptă o existență precară şi poate pe multi dintre noi o moarte violentă. Știm că intrăm în toiul unei lupte, care va scutura țara ca o vijelie, dar pentru cei care au un crez nu există nici târguială, nici rezervă. Vom îndura toate mizeriile şi ne vom bate în toate luptele, dar nu vom ceda.”

Sursa: ioncoja.ro, Manifestul Revolutiei Nationale, ( Sorin Pavel, Petre Ţuţea, Ioan Crăciunel, Gheorghe Tite, Nicolae Tatu, Petre Ercuţă (tipografia Miron Neagu, Sighişoara, 1935)

Este Romania o colonie?

Vezi Rezultatele

Loading ... Loading ...

[sg_popup id=”45″ event=”onload”][/sg_popup]


Articolele publicate de catre Glasul.info pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si numai cu citarea sursei prin link activ. Abaterile de la aceasta regula constituie incalcarea legii privind drepturile de autor.


Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!

loading...


Sustineti proiectele Glasul.info, sustineti unionismul, sustineti actiunile si initiativele noastre:
Cont in LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
Cont in EURO: RO61BTRLEURCRT0356966001

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline
Mai multe despre Istorie
La 18 mai 1388 se finalizau lucrarile de zidire a bisericii mari a Manastirii Cozia
La 18 mai 1388 se finalizau lucrarile de zidire a bisericii mari a Manastirii Cozia

La 18 mai 1388 se finalizau lucrarile de zidire a...

La 16 mai 1880 trecea in nefiinta Simion Balint, unul dintre revolutionarii ce au luptat alaturi de Avram Iancu
Simion Balint, preotul greco-catolic care i-a facut pe unguri sa afirme ca doar „dracul să se mai bată cu popii”

La 16 mai 1880 trecea in nefiinta Simion Balint, unul...

Pana la 1812 populatia romaneasca inca mai spera ca rusii vor parasi tara si ca ocupatia ruseasca este vremelnica
Pana la 1812 populatia romaneasca inca mai spera ca rusii vor parasi tara si ca ocupatia ruseasca este vremelnica

Pana la 1812 populatia romaneasca inca mai spera ca rusii...

Închide