Maria Grapini, invitată, în Franţa, la comemorarea eroilor români Cimitirul Militar Român din Soultzmatt, singura necropolă consacrată exclusiv militarilor români

Maria Grapini, invitată, în Franţa, la comemorarea eroilor români Cimitirul Militar Român din Soultzmatt, singura necropolă consacrată exclusiv militarilor români.

În 3 iunie, la Soultzmatt, va avea loc ceremonia oficială de comemorare a eroilor români înmormântaţi în Franţa, morţi în lagărele germane construite acolo. La invitaţia primarului localităţii franceze, europarlamentarul PPU-sl Maria Grapini va fi oaspete de onoare al acestui moment emoţionant. Maria Grapini a făcut demersuri concrete la Ministerul Apărării Naţionale, pentru omagierea eroilor români şi pentru redarea importanţei unei memorii colective triste dar însemnate.

Cimitirul Militar Român din Soultzmatt este singura necropolă din Franța, consacrată exclusiv militarilor români.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Aici, sunt înhumați 678 militari români din cei 2344 care se odihnesc în Alsacia și Lorena. Pentru a-i onora, Municipalitatea Soultzmatt a donat, în 1919, un teren pentru amenajarea cimitirului, chiar în locul în care s-a aflat lagărul german. La 9 aprilie 1924, regele Ferdinand și regina Maria au inaugurat cimitirul, unde regina a mers în fiecare an în pelerinaj până în anul 1939.

Maria Grapini, invitată, în Franţa, la comemorarea eroilor români Cimitirul Militar Român din Soultzmatt, singura necropolă consacrată exclusiv militarilor români

[info] Infernul prizonierilor romani in Rusia Sovietica [/info]

În anul dictaturii comuniste, Cimitirul Militar Român din Soultzmatt a devenit un loc de pelerinaj al exilaților români. După Revoluția din 1989, românii din Franța și Germania au continuat să vină la cimitir. La Soultzmatt, cu prilejul sărbătorii Înălțării Domnului, se oficiază, an de an, un serviciu religios ortodox.

“Sunt onorată de invitaţia primarului din Soultzmatt şi emoţionată. Eroii români merită şi trebuie cinstiţi aşa cum se cuvine, întotdeauna, oriunde în lume, în locurile în care şi-au dat viaţa pentru ca noi, urmaşii lor, să avem o viaţă ferită de războaie! Voi depune o coroană şi mă voi ruga pentru sufletele lor. Îi mulţumesc domnului ambasador Sabin Pop, în prezent consul general la Strasbourg, care are meritul de a fi pregătit ceremonia oficială pentru delegaţia României. De asemenea, sunt onorată să fiu alături de reprezentantul Parlamentului României, fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean şi de reprezentanţi ai Ministerului Apărării”, a declarat Maria Grapini.

Cimitirul Militar Român fost integrat, din 2010, în Polul de excelență rurală ,,Turism de Memorie”, fiind complet renovat. Periodic, aici se organizează activităţi educative pentru unitățile școlare, profesori, elevi, studenţi.

Consulatul General al României la Strasbourg depune în fiecare an o coroană de flori la Monumentul – Cruce care străjuiește cimitirul, în cadrul unor ceremonii comune cu autoritățile franceze. Şi foștii președinți ai României, Ion Iliescu și Emil Constantinescu, au vizitat cimitirul cu ocazia unor reuniuni pe linia Consiliului Europei.

Sursa: Maria Grapini Europarlamentar

[sg_popup id=”41″ event=”onload”][/sg_popup]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

De ce-au schimbat ungurii steagul Budapestei: un sfert dintre turiștii străini credeau că și-au petrecut vacanța în România!

sâm iun. 3 , 2017
De ce-au schimbat ungurii steagul Budapestei: un sfert dintre turistii straini credeau ca si-au petrecut vacanta in Romania! Adeseori, atat noi cat si ungurii ne plangem ca ne sunt confundate capitalele de catre turistii straini. Insa acest lucru nu izvoraste exclusiv numai din lipsa de cunostinte de geografie a strainilor, […]
De ce-au schimbat ungurii steagul Budapestei: un sfert dintre turistii straini credeau ca si-au petrecut vacanta in Romania!, Foto: facebook.com

Poate vă place și:

libris.ro