RSS

Inaugurare care îndeamnă la neui…

Inaugurare care îndea…

De ce nu avem autostrăzi? De mil…

Da! Asta ne spune un …

Naționaliștii români avertizează…

Naționaliștii români …

După ce francezii au fost avanga…

După ce francezii au …

Asalt împotriva valorilor conser…

Asalt împotriva valor…

Pledoarie a unui deputat pentru …

Pledoarie a unui depu…

O nouă hemoragie dinspre PNL spr…

O nouă hemoragie dins…

Deputatul UDMR Attila Korodi: "P…

Deputatul UDMR Attila…

Ministerul Culturii a elaborat p…

Ministerul Culturii a…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Maria Grapini, invitată, în Franţa, la comemorarea eroilor români Cimitirul Militar Român din Soultzmatt, singura necropolă consacrată exclusiv militarilor români

Print Friendly, PDF & Email

Maria Grapini, invitată, în Franţa, la comemorarea eroilor români Cimitirul Militar Român din Soultzmatt, singura necropolă consacrată exclusiv militarilor români.

În 3 iunie, la Soultzmatt, va avea loc ceremonia oficială de comemorare a eroilor români înmormântaţi în Franţa, morţi în lagărele germane construite acolo. La invitaţia primarului localităţii franceze, europarlamentarul PPU-sl Maria Grapini va fi oaspete de onoare al acestui moment emoţionant. Maria Grapini a făcut demersuri concrete la Ministerul Apărării Naţionale, pentru omagierea eroilor români şi pentru redarea importanţei unei memorii colective triste dar însemnate.

Cimitirul Militar Român din Soultzmatt este singura necropolă din Franța, consacrată exclusiv militarilor români.

Aici, sunt înhumați 678 militari români din cei 2344 care se odihnesc în Alsacia și Lorena. Pentru a-i onora, Municipalitatea Soultzmatt a donat, în 1919, un teren pentru amenajarea cimitirului, chiar în locul în care s-a aflat lagărul german. La 9 aprilie 1924, regele Ferdinand și regina Maria au inaugurat cimitirul, unde regina a mers în fiecare an în pelerinaj până în anul 1939.

Maria Grapini, invitată, în Franţa, la comemorarea eroilor români Cimitirul Militar Român din Soultzmatt, singura necropolă consacrată exclusiv militarilor români

 Infernul prizonierilor romani in Rusia Sovietica 

În anul dictaturii comuniste, Cimitirul Militar Român din Soultzmatt a devenit un loc de pelerinaj al exilaților români. După Revoluția din 1989, românii din Franța și Germania au continuat să vină la cimitir. La Soultzmatt, cu prilejul sărbătorii Înălțării Domnului, se oficiază, an de an, un serviciu religios ortodox.

“Sunt onorată de invitaţia primarului din Soultzmatt şi emoţionată. Eroii români merită şi trebuie cinstiţi aşa cum se cuvine, întotdeauna, oriunde în lume, în locurile în care şi-au dat viaţa pentru ca noi, urmaşii lor, să avem o viaţă ferită de războaie! Voi depune o coroană şi mă voi ruga pentru sufletele lor. Îi mulţumesc domnului ambasador Sabin Pop, în prezent consul general la Strasbourg, care are meritul de a fi pregătit ceremonia oficială pentru delegaţia României. De asemenea, sunt onorată să fiu alături de reprezentantul Parlamentului României, fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean şi de reprezentanţi ai Ministerului Apărării”, a declarat Maria Grapini.

Cimitirul Militar Român fost integrat, din 2010, în Polul de excelență rurală ,,Turism de Memorie”, fiind complet renovat. Periodic, aici se organizează activităţi educative pentru unitățile școlare, profesori, elevi, studenţi.

Consulatul General al României la Strasbourg depune în fiecare an o coroană de flori la Monumentul – Cruce care străjuiește cimitirul, în cadrul unor ceremonii comune cu autoritățile franceze. Şi foștii președinți ai României, Ion Iliescu și Emil Constantinescu, au vizitat cimitirul cu ocazia unor reuniuni pe linia Consiliului Europei.

Sursa: Maria Grapini Europarlamentar

[sg_popup id=”41″ event=”onload”][/sg_popup]

Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!loading...

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

Activitatea noastră poate fi susținută și îmbunătățită prin finanțarea acțiunilor pe care le desfășurăm. Dacă apreciați ceea ce facem și ce încercăm să facem și pe viitor, puteți contribui prin donații:
Cont in LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
Cont in EURO: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22

Donatii prin PayPal

Alege valuta

Indroduceti sumaComentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline