libris.ro

Maria Grapini, invitată, în Franţa, la comemorarea eroilor români Cimitirul Militar Român din Soultzmatt, singura necropolă consacrată exclusiv militarilor români

Maria Grapini, invitată, în Franţa, la comemorarea eroilor români Cimitirul Militar Român din Soultzmatt, singura necropolă consacrată exclusiv militarilor români

Maria Grapini, invitată, în Franţa, la comemorarea eroilor români Cimitirul Militar Român din Soultzmatt, singura necropolă consacrată exclusiv militarilor români.

În 3 iunie, la Soultzmatt, va avea loc ceremonia oficială de comemorare a eroilor români înmormântaţi în Franţa, morţi în lagărele germane construite acolo. La invitaţia primarului localităţii franceze, europarlamentarul PPU-sl Maria Grapini va fi oaspete de onoare al acestui moment emoţionant. Maria Grapini a făcut demersuri concrete la Ministerul Apărării Naţionale, pentru omagierea eroilor români şi pentru redarea importanţei unei memorii colective triste dar însemnate.

Cimitirul Militar Român din Soultzmatt este singura necropolă din Franța, consacrată exclusiv militarilor români.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Aici, sunt înhumați 678 militari români din cei 2344 care se odihnesc în Alsacia și Lorena. Pentru a-i onora, Municipalitatea Soultzmatt a donat, în 1919, un teren pentru amenajarea cimitirului, chiar în locul în care s-a aflat lagărul german. La 9 aprilie 1924, regele Ferdinand și regina Maria au inaugurat cimitirul, unde regina a mers în fiecare an în pelerinaj până în anul 1939.

Maria Grapini, invitată, în Franţa, la comemorarea eroilor români Cimitirul Militar Român din Soultzmatt, singura necropolă consacrată exclusiv militarilor români

[info] Infernul prizonierilor romani in Rusia Sovietica [/info]

În anul dictaturii comuniste, Cimitirul Militar Român din Soultzmatt a devenit un loc de pelerinaj al exilaților români. După Revoluția din 1989, românii din Franța și Germania au continuat să vină la cimitir. La Soultzmatt, cu prilejul sărbătorii Înălțării Domnului, se oficiază, an de an, un serviciu religios ortodox.

“Sunt onorată de invitaţia primarului din Soultzmatt şi emoţionată. Eroii români merită şi trebuie cinstiţi aşa cum se cuvine, întotdeauna, oriunde în lume, în locurile în care şi-au dat viaţa pentru ca noi, urmaşii lor, să avem o viaţă ferită de războaie! Voi depune o coroană şi mă voi ruga pentru sufletele lor. Îi mulţumesc domnului ambasador Sabin Pop, în prezent consul general la Strasbourg, care are meritul de a fi pregătit ceremonia oficială pentru delegaţia României. De asemenea, sunt onorată să fiu alături de reprezentantul Parlamentului României, fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean şi de reprezentanţi ai Ministerului Apărării”, a declarat Maria Grapini.

Cimitirul Militar Român fost integrat, din 2010, în Polul de excelență rurală ,,Turism de Memorie”, fiind complet renovat. Periodic, aici se organizează activităţi educative pentru unitățile școlare, profesori, elevi, studenţi.

Consulatul General al României la Strasbourg depune în fiecare an o coroană de flori la Monumentul – Cruce care străjuiește cimitirul, în cadrul unor ceremonii comune cu autoritățile franceze. Şi foștii președinți ai României, Ion Iliescu și Emil Constantinescu, au vizitat cimitirul cu ocazia unor reuniuni pe linia Consiliului Europei.

Sursa: Maria Grapini Europarlamentar

[sg_popup id=”41″ event=”onload”][/sg_popup]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info