libris.ro

Poluarea solului sub supraveghere specială

Poluarea solului sub supraveghere specială

Poluarea solului sub supraveghere specială

Întâlnirea anuală a Parteneriatului Global pentru Sol se concentrează pe „solurile negre” și pe inițiativele de partajare a datelor

23 iunie 2017, Roma – Poluarea solului, datorată în principal activităților umane în urma cărora rezultă un exces de substanțe chimice în solurile folosite pentru creșterea hranei, este subiectul care a luat amploare în cadrul celei de-a 5-a Adunări Plenare a Parteneriatului Global pentru Sol (PGS), care a avut loc săptămâna aceasta la sediul central FAO.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Excesul de azot și urmele de metale cum ar fi arsenic, cadmiu, plumb și mercur pot afecta metabolismul plantelor și pot reduce productivitatea culturilor, punând în cele din urmă o presiune asupra terenurilor arabile. Atunci când intră în lanțul alimentar, acești poluanți reprezintă, de asemenea, riscuri pentru securitatea alimentară, resursele de apă, mijloacele de subzistență din mediul rural și sănătatea umană.

„Poluarea solului este o problemă emergentă, dar pentru că vine în atâtea forme, singura modalitate prin care putem reduce lipsurile de cunoştinţe și promova gestionarea durabilă a solului este intensificarea colaborării globale și acumularea de dovezi științifice fiabile”, a declarat Ronald Vargas,expert în soluri al FAO și secretar al PGS.

„Combaterea poluării solului și continuarea gestionării durabile a solului este esențială pentru abordarea schimbărilor climatice”, a declarat Rattan Lal, președintele Uniunii Internaționale a Științelor Solului, în cuvântarea sa adresată Adunării Plenare. Rezolvarea problemelor cauzate de om prin practici durabile va însemna că „mai multe schimbări se vor produce de acum până în 2050 decât în cele 12 milenii de la începutul agriculturii”, a adăugat el.

Poluarea solului sub supraveghere specială

„Adunarea Plenară a PGS este o platformă unică, neutră cu participarea factorilor decizionali unde se discută problemele globale ale solului, pentru a învăța din bunele practici și pentru a delibera asupra acțiunilor de asigurare a solurilor sănătoase pentru furnizarea eficientă a serviciilor ecosistemice și a hranei pentru toți” a spus Maria Helena Semedo, director adjunct al FAO pentru Climă și Resurse Naturale. „Acțiunea la nivelul țării este noua frontieră”.

Adunarea Plenară a aprobat trei noi inițiative menite să faciliteze schimbul de informații: Sistemul global de informaţii cu privire la sol; Rețeaua globală a laboratoarelor de sol, înființată pentru a coordona și standardiza măsurătorile între țări; şi Rețeaua Internațională a Solurilor Negre, lansată pentru a spori cunoștințele despre cele mai fertile soluri agricole din lume, cunoscute și pentru conținutul ridicat de carbon al acestora.

Aproape o treime din solurile lumii sunt degradate, datorită practicilor nesustenabile de gestionare a solului. Zeci de miliarde de tone de sol s-au pierdut în agricultură în fiecare an, iar una dintre cauze este poluarea solului, care, în unele țări, afectează o cincime din toate culturile.

Termenul de poluare a solului se referă la prezența în sol a substanțelor chimice care fie nu ar treui să existe în sol, fie există în concentrații mai mari decât cele normale. O astfel de contaminare poate fi produsă prin activități miniere și industriale sau prin gestionarea defectuoasă a canalelor și a deșeurilor.

În unele cazuri, poluanții sunt răspândiți de vânt și ploaie pe suprafețe mari. Importurile agricole, cum ar fi îngrășămintele, erbicidele și pesticidele – și chiar și antibioticele conținute în gunoiul de grajd – sunt, de asemenea, potențiali poluanți și prezintă provocări speciale datorită formulelor chimice în schimbare rapidă.

Poluarea solului este un risc greu de detectat, deoarece este mai greu de observat decât alte procese de degradare a solului, cum ar fi eroziunea. Pericolele prezentate depind de felul în care proprietățile solului afectează comportamentul chimicalelor și viteza cu care intră în ecosisteme.

Diversitatea contaminanților și a tipurilor de sol, precum și modul în care interacționează, fac ca sondajele de testare a solurilor să fie dificile și costisitoare. Membrii PGS au susținut organizarea unui simpozion global privind contaminarea și poluarea solului, care va avea loc în aprilie 2018, și sprijină rețelele globale de date pentru schimbul de informații și armonizarea standardelor, ca modalitate de facilitare a misiunii de protejare a solurilor.

Solurile negre

Deși se menționează frecvent în clasificările naționale ale solului, „solurile negre” sunt departe de a fi uniforme. Noua Rețea Internațională a Solurilor Negre le definește ca având cel puțin 25 centimetri de humus și cu un conținut de carbon organic în sol de peste 2 procente; Prin această definiție se acoperă circa 916 milioane de hectare, sau 7% din suprafaţa de teren fără gheață din lume.

Aproximativ un sfert din solurile negre sunt de tip clasic „Cernoziom”, cu un strat de humus mai mare de 1 metru; Acestea se găsesc în fostele prerii ale Americii de Nord și în regiunile de stepă, producătoare tradiţionale de pâine, în Europa de Est și Asia Centrală inclusiv în Republica Moldova şi România.

Rețeaua Internațională a Solurilor Negre va promova conservarea și productivitatea pe termen lung a solurilor negre prin elaborarea rapoartelor analitice și va servi drept platformă pentru schimbul de cunoștințe și cooperare tehnică.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info