libris.ro

Potențialul de export al țărilor din Europa de Est se dezvoltă datorită cunoștințelor fitosanitare îmbunătățite

Potențialul de export al țărilor din Europa de Est se dezvoltă datorită cunoștințelor fitosanitare îmbunătățite

Potențialul de export al țărilor din Europa de Est se dezvoltă datorită cunoștințelor fitosanitare îmbunătățite.Un seminar FAO de patru zile cu prezentări și discuții intense pentru experții fitosanitari din Moldova, Armenia, Belarus și Ucraina are loc la Herson.

Specialiști de nivel înalt în sănătatea plantelor, naționali și internaționali,  s-au reunit pentru a discuta prevederile Convenției Internaționale privind Protecția Plantelor (IPPC) – document internațional de bază de reglementare a comerțului  plantelor și produselor vegetale – pentru a putea revizui  sistemele fitosanitare naționale  în concordanţă cu standardele internaționale.

Este o etapă importantă din cadrul unui proiect FAO, început în 2015, care ajută instituţiile naționale de protecție a plantelor să asigure un cadru mai bun de reglementare și furnizarea de servicii publice. În proiect sunt implicate patru țări (Moldova, Armenia, Belarus și Ucraina), care ar trebui să aibă, de asemenea,spre finalul proiectului, o coordonare tehnică mai bine dezvoltată. 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Agricultura este coloana vertebrală a economiilor acestor țări din Europa de Est, și toate comercializează fructe, legume şi  alte culturi. Problemele cauzate de dăunători și boli, infrastructura de control fitosanitar și cunoștințele slab dezvoltate împiedică  realizarea întregului potențial ale sectoarelor lor agricole.

Potențialul de export al țărilor din Europa de Est se dezvoltă datorită cunoștințelor fitosanitare îmbunătățite

„Focarele de dăunători şi boli la plante, au deja efecte dăunătoare asupra randamentului culturilor și perspectivelor comerciale“, a declarat Artur Shamilov, expert FAO în producția şi protecția plantelor.

Nu mai puțin important, este prevenirea unor noi dăunători care provin din alte ţări.

„Controlul acestora este adesea dificil din cauza lipsei unor inamici naturali pentru ei, schimbările imprevizibile pe care le provoacă în mediu, și, de asemenea, cel mai des fermierilor le lipsesc cunoștințele și experiența pentru a  face faţă situaţiei“, a adăugat Shamilov.

Dincolo de aceasta, posibilele dispute comerciale pot fi evitate în cazul în care serviciile de control fitosanitar au cunoștințele necesare și sunt capabile să prevină acest scenariu nefavorabil. Veniturile agricultorilor ar putea, de asemenea, crește.

Participanții vor examina și discuta problemele de certificare fitosanitară, verificarea, inspecția și practicile contemporane, precum și măsurile generale de siguranță la frontiere. În plus, vor face cunoştinţă cu o soluție progresivă – sistemele electronice de gestionare a documentației – incluzând conceptul de bază, beneficiile, sarcinile aferente și soluții pentru certificatele fitosanitare,  cercetarea şi cartografierea zonelor fitosanitare, precum și, de asemenea, monitorizarea de stat.

Toate cele patru țări sunt membre ale Convenției, al cărei Secretariat a fost înființat și este găzduit până în prezent de FAO la sediul său din Roma.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info