RSS
TwitterFacebookPinterestGoogle+

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Potențialul de export al țărilor din Europa de Est se dezvoltă datorită cunoștințelor fitosanitare îmbunătățite

Print Friendly, PDF & Email

Potențialul de export al țărilor din Europa de Est se dezvoltă datorită cunoștințelor fitosanitare îmbunătățite.Un seminar FAO de patru zile cu prezentări și discuții intense pentru experții fitosanitari din Moldova, Armenia, Belarus și Ucraina are loc la Herson.

Specialiști de nivel înalt în sănătatea plantelor, naționali și internaționali,  s-au reunit pentru a discuta prevederile Convenției Internaționale privind Protecția Plantelor (IPPC) – document internațional de bază de reglementare a comerțului  plantelor și produselor vegetale – pentru a putea revizui  sistemele fitosanitare naționale  în concordanţă cu standardele internaționale.

Este o etapă importantă din cadrul unui proiect FAO, început în 2015, care ajută instituţiile naționale de protecție a plantelor să asigure un cadru mai bun de reglementare și furnizarea de servicii publice. În proiect sunt implicate patru țări (Moldova, Armenia, Belarus și Ucraina), care ar trebui să aibă, de asemenea,spre finalul proiectului, o coordonare tehnică mai bine dezvoltată. 

Agricultura este coloana vertebrală a economiilor acestor țări din Europa de Est, și toate comercializează fructe, legume şi  alte culturi. Problemele cauzate de dăunători și boli, infrastructura de control fitosanitar și cunoștințele slab dezvoltate împiedică  realizarea întregului potențial ale sectoarelor lor agricole.

Potențialul de export al țărilor din Europa de Est se dezvoltă datorită cunoștințelor fitosanitare îmbunătățite

„Focarele de dăunători şi boli la plante, au deja efecte dăunătoare asupra randamentului culturilor și perspectivelor comerciale“, a declarat Artur Shamilov, expert FAO în producția şi protecția plantelor.

Nu mai puțin important, este prevenirea unor noi dăunători care provin din alte ţări.

„Controlul acestora este adesea dificil din cauza lipsei unor inamici naturali pentru ei, schimbările imprevizibile pe care le provoacă în mediu, și, de asemenea, cel mai des fermierilor le lipsesc cunoștințele și experiența pentru a  face faţă situaţiei“, a adăugat Shamilov.

Dincolo de aceasta, posibilele dispute comerciale pot fi evitate în cazul în care serviciile de control fitosanitar au cunoștințele necesare și sunt capabile să prevină acest scenariu nefavorabil. Veniturile agricultorilor ar putea, de asemenea, crește.

Participanții vor examina și discuta problemele de certificare fitosanitară, verificarea, inspecția și practicile contemporane, precum și măsurile generale de siguranță la frontiere. În plus, vor face cunoştinţă cu o soluție progresivă – sistemele electronice de gestionare a documentației – incluzând conceptul de bază, beneficiile, sarcinile aferente și soluții pentru certificatele fitosanitare,  cercetarea şi cartografierea zonelor fitosanitare, precum și, de asemenea, monitorizarea de stat.

Toate cele patru țări sunt membre ale Convenției, al cărei Secretariat a fost înființat și este găzduit până în prezent de FAO la sediul său din Roma.


Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!loading...

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

Activitatea noastră poate fi susținută și îmbunătățită prin finanțarea acțiunilor pe care le desfășurăm. Dacă apreciați ceea ce facem și ce încercăm să facem și pe viitor, puteți contribui prin donații:
Cont in LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
Cont in EURO: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22

Donatii prin PayPal

Alege valuta

Indroduceti sumaComentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline