Candva berea de la Iaşi ajungea tocmai în Austria!
Datorita calitatii sale inalte ( “beri di ace di rind … si alta di o deosebita cualita, precum ace din staturile Germaniei, vestita bere di Bavarie”), berea produsa intr-o fabrica “germano-moldovineasca” era exportata in tari precum Franta, Turcia, Rusia si Austria.
Este pe undeva cu adevarat surprinzator sa auzi ca berea produsa pe plaiurile moldovene era exportata in Austria, insa gazetarii vremii consemnau faptul ca “berea de la ZIMBRU nu se poate deosebi de berea Pilsen” atunci cand vine vorba de calitate si gust.
[info]Iasii de odinioara, de Rudolf Sutu[/info]Candva berea de la Iaşi ajungea tocmai în Austria!
Berea Zimbru era o marca de bere romaneasca de renume international, cu vechi radacini pe plaiurile romanesti, fiind atestata istoric de catre hrisovul domnitorului Alexandru Ioan Mavrocordat (1786).
Renumele fabricii s-a evidentiat in istorie odata cu activitatea germanului Johan Zweck (1845) care a pus bazele unei fabrici moderne germano-moldovenesti.
Totusi numele de Zimbru este dat abia odata cu achizitionarea fabricii de catre Nicu Nanu (1892), moment in care noul proprietar face si niste investitii consistente pentru modernizarea utilajelor si tehnologiei folosite in producerea berii la standarde atat de inalte, incat produsul a putut fi exportat in Austria, Franta, Turcia si Rusia.
In acelasi an in care Romania Mare se vedea reintregita pentru prima data in istorie (1918), noii proprietari ai fabricii devin Mihai Catap si Avram Beniaminovici, care efectueaza inca o modernizare de proportii a fabricii de bere.
Din pacate astazi s-a ales praful de fostele cladiri monument ale vestitei fabrici, ele fiind partial demolate si lasate in paragina timp de mai multi ani.
[notice] Alte articole similare:- Interventie a pirotehnistilor chemati la IASI pentru o valiza suspecta lasata pe strada Lapusneanu
- La IASI ar putea aparea o televiziune controlata de rusi
- Manifestari dedicate comemorarii a 90 de ani de la moartea regelui Ferdinand I la IASI
- 17 Mai 1876 – Hristo Botev și cetnicii lui pleacă din București spre Giurgiu pentru a reîncepe răscoala înăbușită între timp de turci - 17 mai 2025
- 17 Mai 1653 – Are loc Bătălia de la Finta, între armata moldoveană condusă de Vasile Lupu şi cea munteană, condusă de Matei Basarab - 17 mai 2025
- 17 Mai 1882 – Ceremonia predării steagului lui Tudor Vladimirescu păstrat cu sfințenie de căpitanul artileriei lui Tudor - 16 mai 2025