libris.ro

Pătrăuţii de Jos este o străveche vatră românească

Pătrăuţii de Jos este o străveche vatră românească

Pătrăuţii de Jos este o străveche vatră românească

Pătrăuţii de Jos este o străveche vatră românească, cu oameni harnici, inimoşi ce-şi păstrează cu sfinţenie obiceiurile şi tradiţiile milenare, portul naţional, limba maternă – valori ce ne definesc ca neam pe aceste plaiuri mioritice. Tradiţional majoritatea sărbătorilor româneşti sunt legate de praznicele religioase, pe care localnicii le venerează şi le păstrează nealterate, transmiţându-le  generaţiilor următoare.

Şi sărbătoarea religioasă a Adormirii Maicii Domnului la Pătrăuţi a avut o dublă semnificaţie – cea de praznic creştin ortodox ce s-a început dimineaţa cu Sfânta Liturghie, ţinută de parohul Dumitru Gavriloaie, protoiereu mitrofor, şi de alte feţe bisericeşti din raion, iar apoi a continuat sub cer liber pe scena improvizată din preajma stadionului satului cu sărbătoarea laică a pătrăucenilor ce a  decurs sub laitmotivul „Pătrăuţii de Jos – tu eşti leagănul meu”, organizată de Căminul Cultural (directoare Larisa Popesc-Kedyk), cu sprijinul primarului Gheorghe Fedorean, care întotdeauna e alături de consăteni, de lucrătorii culturii.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


[info]Avem cea mai bună energie pentru tine.Alege pachete de energie 100% verde cu beneficii incluse[/info]

Pătrăuţii de Jos este o străveche vatră românească

Ambele manifestări au fost onorate de prezenţa distinsului domn Edmond Neagoe, consul la misiunea diplomatică română din Cernăuţi. Prezent la slujba divină, dl Edmond Neagoe  i-a îndrumat pe mireni să urmeze „îndemnurile preacucernicilor părinţi spre revelaţia creştină, deoarece Bunul Dumnezeu şi Maica Domnului trimit anumite gânduri şi semnale celor ce ştiu să-i urmeze, să proslăvească numele şi creaţia lor”.

Exprimându-şi încrederea că „această comoară şi minune se va păstra atâta timp cât se va păstra credinţa strămoşească”, diplomatul român a elogiat activitatea corului bisericesc şi a corului preoţilor din raion ce au interpretat diverse cântece patriotice şi populare. La hramul satului, înmânând un coş de flori doamnei Larisa Popescu-Kedyk pentru munca în domeniul culturii în decursul a peste 30 de ani, Edmond Neagoe i-a felicitat pe pătrăuceni cu ocazia hramului satului din partea Guvernului Român şi a conducerii Consulatului General al României la Cernăuţi, dorindu-le ca localitatea lor să dăinuie cât va dăinui lumea, să se menţină şi să se dezvolte.

Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info