Municipalitatea ieșeană va cumpăra Casa Calimah-Ghika, fostul sediu al PNȚCD Iași

Municipalitatea ieșeană va cumpăra Casa Calimah-Ghika, fostul sediu al PNȚCD Iași

Municipalitatea ieșeană va cumpăra Casa Calimah-Ghika. Imobilul, care timp de un deceniu și jumătate a găzduit sediul PNȚCD Iași, este situat pe strada Cuza Vodă, nr. 41. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Local de astăzi, 29 august, din comisia de negociere urmând a face parte specialiști ai municipalității și consilieri locali din toate partidele care au reprezentați in Consiliul Local.

Suma maximă până la care comisia poate negocia este de 3,75 milioane lei, fără TVA. Consilierii locali au aprobat propunerea executivului cu condiția ca în clădire să funcționeze în viitor un muzeu dedicat Centenarului Marii Uniri.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Clădirea are o istorie despre care s-au făcut multe afirmaţii, dar despre care se cunosc puţine lucruri certe. Imobilul figurează în Lista Monumentelor Istorice la poziţia 1006, având indicativul IS-II-m-B-03849 şi denumirea de „Casa Calimah-Ghika”.

Municipalitatea ieșeană va cumpăra Casa Calimah-Ghika, fostul sediu al PNȚCD Iași

[info]Back to School, reduceri de pana la 60%[/info]

„Credem că față de cei care vor veni după noi trebuie să le lăsăm lucruri palpabile de care să se bucure. Pentru faptul că suntem cea mai importantă instituție publică din Iași și pentru rolul nostru față de întreaga comunitate, consider că este un act de mândrie personală pentru fiecare dintre noi. Vom putea astfel puncta la sfârșitul mandatului că am lăsat în patrimoniul orașului și un edificiu pe care să îl puteți exploata peste ani și ani”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Potrivit fişei de imobil, dar şi cronicilor vremii, impunătoarea clădire din fosta Uliță a Goliei a fost primul sediu al universităţii ieşene din1860 până în anul 1897, când a fost inaugurată clădirea din Copou.

Imobilul a fost retrocedat în 2006 în baza unei sentințe definitive a judecătorilor din 2005. Pe lângă sediul PNȚCD, în trecut în imobil au funcționat Centrul de Istorie și Civilizație Europeană – membră a Academiei Române – Filiala Iași, Uniunea Artiștilor Plastici și Asociația Veteranilor de Război.

Sursa: Primăria Municipiului Iași

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Numire surprinzatoare la CSM: Victor Alistar, votat de Senat ca membru al CSM

mar sept. 5 , 2017
Numire surprinzatoare la CSM: Victor Alistar, votat de Senat ca membru al CSM Plenul Senatului i-a votat luni pe Victor Alistar si pe Romeo Chelariu ca membri in Consiliul Superior al Magistraturii din partea societatii civile. Din 12 candidati admisi dupa ce au indeplinit toate conditiile legale, doar Victor Alistar si Romeo […]
Numire surprinzatoare la CSM Victor Alistar, votat de Senat ca membru al CSM, Foto: Antena 3

Poate vă place și:

libris.ro