Polonezii reintroduc invatamantul patriotic si renunta la programa in care este inclusa “istoria UE”

Polonezii reintroduc invatamantul patriotic si renunta la programa in care este inclusa “istoria UE”

Niste lideri care conduc in interesul poporului lor se pot vedea imediat dupa masurile pe care le iau. Guvernul polonez introduce invatamantul patriotic si in acelasi timp scoate din programa scolara tot ceea ce copiii polonezi invatau despre istoria Uniunii Europene.

Reforma educationala initiata in Polonia nu este insa si pe placul celor care ridica in slavi civilizatia occidentala si valorile sale. Cu toate criticile la adresa reformei in sistemul de educatie, guvernantii sunt neinduplecati si continua cu implementarea unui sistem prin care sa se revina la valorile clasice, iar elevii polonezi sa reinvete sa fie patrioti.

Polonezii reintroduc invatamantul patriotic si renunta la programa in care este inclusa “istoria UE”

Practic, se revine oarecum la vechiul sistem de invatamant polonez de dinaintea aplicarii asa numitei reforme liberale asupra invatamantului din Polonia.

De mai multa vreme, atat nationalistii polonezi cat si societatea civila din Polonia s-au plans ca prin noul sistem de invatamant, noii generatii nu ii mai este insuflat acelasi gen de patriotism pe care il aveau in trecut tinerii polonezi, existand pericolul ca adolescentii sa se simta instrainati de propriile radacini si traditii.

Noii reforme din sistemul de invatamant i se opun insa si o buna parte dintre profesorii si personalul didactic din scolile gimnaziale, care isi vad puse astfel in pericol locurile de munca.

apiland.ro

Un alt motiv care a iscat controverse si vii dispute a fost eliminarea studiului Holocaustului si a educatiei sexuale din manualele scolare. Actualii guvernanti din Polonia au fost acuzati de catre progresistii din presa si din societatea civila ca doresc transformarea scolilor in tocatoare din care sa iasa doar patrioti docili. De asemenea, din programa scolara a fost eliminata si istoria integrarii europene a Poloniei si istoria Uniunii Europene, precum si istoria referitoare la minoritati si multiculturalism.