Site icon Glasul.info

Unde sunt tinerii români?Unde sunt “golanii” frumosi ai anilor ’90? Unde este adevarata societate civila?

Nu ne-am luptat pentru jucării, Foto: Florin Palas

Nu ne-am luptat pentru jucării, Foto: Florin Palas

Unde sunt tinerii români?Unde sunt “golanii” frumosi ai anilor ’90? Unde este adevarata societate civila?

Romania a pornit pe un drum profund gresit inca din 1990. Asa cum era el, fostul sistem de invatamant romanesc implementat oarecum dupa modelul sovietic a dat o patura destul de bogata si de interesanta de intelectuali, iar in primii ani de dupa decembrie ’89 am putut observa cu totii o parte din  “golanii” frumosi ai anilor ’90, adevarata societate civila a acelor vremuri, cand nimeni nu era platit sa urle in strada sloganuri in care nu crede sau pe care nici macar nu le intelege.

Prin deturnarea revolutiei printr-o adevarata lovitura de stat, Romania in loc sa se emancipeze si sa apuce natural spre o societate democratica, s-a afundat si mai mult spre o republica dictatoriala, in care sistemul opresiv mafiot s-a instalat inca de la bun inceput, sprijinindu-se puternic chiar pe institutiile de forta ale statului.

Multi dintre intelectualii adevarati si tinerii din societatea civila care ar fi putut constitui o viitoare si stralucita clasa politica, ce au inteles inca de pe atunci ca au avut de a face in decembrie 1989 cu o lovitura de stat si cu o instalare a unui sistem plutocrato-mafiot, ori s-au plafonat neavand sanse sa urce pe o scara a valorilor intoarsa complet cu fundul in sus, ori au ales sa emigreze.

Unde sunt tinerii români?Unde sunt “golanii” frumosi ai anilor ’90? Unde este adevarata societate civila?

La fel se intampla in Romania si in acest moment. Tinerii capabili de astazi care inteleg ce se intampla ori sufera alaturi de alti patrioti, vazand cum tara este distrusa pas cu pas, ori aleg sa emigreze.

Multi dintre ei sunt in diaspora, culeg capsunile spaniolilor, descarca marfurile britanicilor prin depozite, sau isi pierd tineretea ingrijind batrani in Italia. Cei din tara sunt atat de cuprinsi de grijile cotidiene ca abia isi mai amintesc pana si de ei.

Asa se face ca acum asa zisa societate civila este formata mai degraba din gargaragii platiti sa ingurgiteze pe nemestecate sloganuri din ce in ce mai inepte si mai vulgare. Daca ar avea cineva curiozitatea sa consulte fotografiile de arhiva din presa, atunci cu siguranta ar descoperi ca in Romania exista protestatari “de meserie” tocmiti uneori sa strige sloganuri in care contrazic tocmai ceea ce afirmau doar in urma cu cateva luni sau cativa ani.

Da, oamenii au voie sa-si schimbe in timp opinia sau asa cum spunea unul dintre politicienii din Romania, sa-si “reevalueze” optiunile, insa cand e vorba de niste adevarati Hopa-Mitica ai schimbarii de opinie, atunci mai mult ca sigur ca e ceva necurat la mijloc.

Totul este de altfel foarte bine calculat de catre cei din sistemul mafiot care si-au intins tentaculele in aproape toate domeniile societatii romanesti. Numai un popor tinut in teama continua si profunda poate fi divizat si controlat aproape in totalitate.

Unde sunt tinerii români? Adevarul este ca unii dintre dansii nici ei nu mai stiu bine unde sunt, pentru ca actualul sistem plutocrato-mafiot a creat in societatea romaneasca o asemenea stare de neliniste sufleteasca si morala, incat tineretul nu mai are trairea si sentimentul patriotic al generatiei care statea cu pieptul deschis in strada la inceputul anilor ’90.

“Nu ne-am luptat pentru jucării” – deviza tinereţii noastre, a celor de la Liga Studenţilor şi a celor care au venit după noi. Dar, mai ales, a celor dinaintea noastră. “Nu ne-am luptat pentru jucării, vrem drepturi, Majestate!”, a spus, în 1849, Crăişorul Munţilor, refuzând decoraţia împăratului de la Viena.

Fotografia este făcută la o manifestaţie de solidaritate cu Basarabia, în anul 2009, la Braşov.”, a postat Florin Palas pe contul sau de Facebook

Sursa: Glasul.info

Exit mobile version