Românii protesteaza in fata Ambasadei Ucrainei la Bucuresti impotriva deciziei de a inchide scolile romanesti.
Revoltati de situatia din Ucraina, acolo unde autoritatile ucrainene au luat decizia de a inchide scolile in limbile minoritatilor de pe teritoriul statului ucrainean, românii au organizat un protest in fata Ambasadei Ucrainei la Bucuresti.
Protestul a fost initiat si organizat de catre mai multe organizatii civice din Alianța pentru Centenar, printre care se numara si organizaţia non-guvernamentală (ONG) NEAMUNIT din București.
Cei de la NEAMUNIT i-au invitat pe toti românii carora le pasa soarta copiilor români din Ucraina sa ia parte sambata, 16 septembrie 2017, la protestul organizat in fata Ambasadei Ucrainei(b-dul Aviatorilor), de la ora 11.
Românii protesteaza in fata Ambasadei Ucrainei la Bucuresti impotriva deciziei de a inchide scolile romanesti
“Dragi prieteni, cei 500.000 de Români din Ucraina au mare nevoie de ajutorul vostru. In curand, toate scolile românesti vor fi inchise de statul vecin si zecile de mii de copii români nu vor mai putea sa invete in limba materna, ceea ce poate duce la deznationalizarea si asimilarea uneiparti din comunitatea româneasca.
Mitingul de protest, prin care se cere pastrarea invatamantului in limba materna pentru copii români din Ucraina, este organizat la initiativa mai multor organizatii civice din Alianța pentru Centenar, printre care si asociatia noastra.
Va reamintim faptul ca tinuturile locuite de români in Ucraina (Sudul Basarabiei, Nordul Bucovinei si Herța) au fost smulse de sovietici din trupul României Mari in 1944 si alipite fortat Ucrainei. In anul 1997, România a fost fortata de presiunile internationale sa semneze Tratatul de baza cu Ucraina, prin care recunostea stapanirea statului vecin asupra fostelor teritorii românesti. Semnarea acestui tratat nefavorabil a fost o conditie pentru primirea României in NATO, insa cu conditia protejarii de catre Ucraina a identitatii minoritatii românesti, inclusiv asigurarea invatamantului gratuit in limba româna (prevazut clar la art. 13 alin. 5 din Tratat).
Dupa ce le-am cedat teritoriile care apartineau României Mari, acum vor sa ne inchida si scolile si sa ne asimileze conationalii, incalcand Tratatul din 1997. E momentul sa ne mobilizam pentru fratii nostri si copii lor, care au nevoie de sprijinul nostru.“, au postat cei de la NEAMUNIT pe contul lor de Facebook
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro) Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram
Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.