Istorie

La 14 septembrie 1895 avea loc inaugurarea Podului de la Cernavoda

La 14 septembrie 1895 avea loc inaugurarea Podului de la Cernavoda

Pe data de 14 septembrie 1895 avea loc Inaugurarea podului peste Dunăre între Fetești și Cernavodă (proiectat și construit de inginerul Anghel Saligny), care era la acea vreme cel mai lung pod (4.088 m) din Europa Continentală și al treilea pod din lume.

Constructia Podului Regele Carol I (redenumit mai apoi Podul Anghel Saligny, pentru a-l onora pe Anghel Saligny proiectantul și executantul podului) a avut loc între anii 1890 și 1895. Realizarea unui asemenea pod la acel moment si pe acel amplasament era strict necesara pentru a asigura legătura feroviară între București și Constanța. Podul este înscris în Lista Monumentelor Istorice sub denumirea Podul Carol I cu statuile „Dorobanții”.

La 14 septembrie 1895 avea loc inaugurarea Podului de la Cernavoda

La capătul podului dinspre Cernavodă, în memoria eroilor căzuți în Războiul de Independență, a fost ridicat un impresionant monument din bronz, reprezentând doi dorobanți. Dorobanții și stemele au fost realizate de sculptorul francez Léon Pilet (1836-1916), o parte din contravaloarea lor fiind suportată de ambasada franceză de la București, ca un dar în cinstea regelui Carol I.

La inaugurarea podului, acesta a fost traversat mai întâi de catre o garnitură de 16 locomotive cu viteza de 80 km/h, după care a urmat si garnitura de tren care venise de la București cu Regele CAROL I și distinși oaspeți, cu o viteza de 80 km/h.

La inaugurarea Podului de la Cernavoda, in timp ce podul era traversat de primele garnituri de tren, inginerul Anghel Saligny impreuna cu toti muncitorii care au participat la lucrarile de ridicare a podului, stateau sub pod intr-o salupă, Saligny considerand ca prin acest gest dovedeste garanția constructorului, demonstrand faptul ca are incredere in ceea ce a realizat.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Pagina de Facebook a singurului cotidian românesc din Carei, furată de hackeri

De ani buni, Buletin de Carei este singurul cotidian românesc independent din zonă care încă…

22 de secunde ago

Primarul din Satu Mare: 14 mai 1970 a însemnat o tragedie pentru orașul nostru, dar în același timp și un moment de renaștere

Marți, 14 mai 2024, la Satu Mare s-a ținut un moment de reculegere pentru victimele…

21 de ore ago

Candidatul UDMR la Primăria Carei nu recunoaște limba oficială a României

Candidatul UDMR Carei pentru funcția de primar sfidează comunitatea locală și nu recunoaște limba oficială…

o zi ago