Ungurii care vor ajunge la IASI se vor lovi iar de Trianon: Cinematograful Republica va reveni la denumirea sa initiala

Ungurii care vor ajunge la IASI se vor lovi iar de Trianon: Cinematograful Republica va reveni la denumirea sa initiala.

Primarul Mihai Chirica a anunțat ieri, într-o conferință de presă, că cinematografului „Republica” va reveni la denumirea inițială: „Trianon”. Un proiect de hotărâre în acest sens va fi dezbătut în cadrul ședinței ordinare de vineri, 29 septembrie, a Consiliului Local.

Propunerea vine ca urmare a faptului că municipalitatea ieșeană a deschis, la nivel național, în parteneriat cu Guvernul României, începând cu data de 14 decembrie 2016, manifestările dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Primăria dorește și marcarea Centenarului Primului Război Mondial, sub egida „Iași, Capitala Renașterii Naționale”, dar și ca evenimentele care se vor desfășura în perioada 2017 – 2019 să promoveze rolul Iașului ca Oraş al Marii Uniri.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

„Revenirea Cinematografului <<Republica>> la denumirea inițială, Cinematograful <<Trianon>>, reprezintă atât un act de reparație morală sub aspect simbolic, cât și unul de asumare onestă a istoriei internaționale, naționale și locale, ca și o posibilitate de promovare a imaginii orașului Iași în contextul evenimentelor dedicate, pe plan național și internațional, Centenarului Primului Război Mondial”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Ungurii care vor ajunge la IASI se vor lovi iar de Trianon: Cinematograful Republica va reveni la denumirea sa initiala

Denumirea acestei instituții nu a fost deloc întâmplătoare, ea trimițând în mod direct spre Palatul Marele Trianon de la Versailles. Acela a fost locul în care, pe 4 iunie 1920, a fost semnat Tratatul între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, ce face parte din seria de tratate care recunosc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Societatea Creditul Urban, proprietara Palatului Cuza, a renunțat la o parte din grădină, pe care în 1928, antreprenorul Fr. Rechita cu finanțările doctorilor S. Mihael Haimovici (viitor cineast) și S. Lous Mendel au construit Cinematograful „Trianon” cu 1.500 de locuri, ventilație si încălzire centrală, pentru proiecții de film și pentru diverse spectacole. Arhitectul clădirii a fost I. Schreiber. Cinematograful a avut în perioada 1940 – 1960 mai multe denumiri: în 1944 s-a numit cinema „Maxim Gorki”, iar în 1960, când strada Lăpușneanu a primit numele de „Republica”, cinematograful a primit aceeași denumire.

Cinematograful „Trianon” a fost integrat urbanistic cu Scuarul Trianon, amenajat în 1930 sub formă de trecătoare pietonală, pe lângă peretele Palatului Cuza, spre Strada de Sus (actualmente Bulevardul Independenței).

După preluarea în luna august 2017 a clădirilor cinematografelor „Republica”, „Victoria”, „Tineretului” și „Dacia”, municipalitatea intenționează reabilitarea, modernizarea și punerea în valoare a acestor edificii pentru includerea în circuitul cultural și artistic al orașului.

Sursa: Facebook

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Elita de o morala îndoielnică a României comuniste si primul ei păcat împotriva lui Constantin Brâncuși

joi sept. 28 , 2017
Elita de o morala îndoielnică a României comuniste si primul ei păcat împotriva lui Constantin Brâncuși Una dintre cele mai negre pagini ale istoriei României ne este dezvaluita de catre un proces verbal al unei ședințe din 1951 a Secțiunii de Stiința Limbii Literatură și Arte, care ne arata una dintre […]
Dezvaluiri socante facute de catre scriitorul Laurian Stănchescu. Conspirația anti-Brâncuși, foto: captura Nasul TV

Poate vă place și:

libris.ro