Soldatii români căzuți la Stalingrad au fost reînhumați la Rossoșka
În cadrul unei ceremonii militare şi religioase, 345 de militari români, căzuţi în luptele de la Stalingrad, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost reînhumaţi în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka, regiunea Volgograd.
Ceremonialul de reînhumare a fost onorat de o delegaţie a Ministerului Apărării naţionale, condusă de Codrin-Dumitru Munteanu, secretarul general al instituției.
Necropola de onoare românească, ce adăposteşte rămăşiţele pământeşti ale militarilor români căzuţi la datorie, în urmă cu 75 de ani, în cea mai crâncenă bătălie a secolului trecut – bătălia de la Stalingrad, a fost realizată în anul 2015 de Ministerul Apărării Naţionale și Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul unui demers comun coordonat de Secretarul General al Ministerului Apărării Naționale și Ambasadorul României la Moscova.
Soldatii români căzuți la Stalingrad au fost reînhumați la Rossoșka
Configuraţia cimitirului a fost proiectată pe modelul crucii latine – simbol primordial al creştinismului, al biruinţei şi al mântuirii. Forma crucii latine se regăseşte atât în modul în care sunt configurate aleile, cât şi în tipul monumentului comemorativ comun cu înălţimea de patru metri, pe soclul căruia a fost amplasată o placă din granit negru cu inscripţia: „In memoriam militarilor români căzuţi în luptă la Stalingrad“.
Până în prezent, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a identificat mormintele a 4.361 militari români, morţi în luptele de la Stalingrad şi înhumaţi în 65 de cimitire de campanie.
Nu vom uita niciodată jertfa militarilor români, care au murit departe de țară și de toți cei dragi lor!
Sursa: Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro) Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram
Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.