La 3 octombrie 1385 avea loc prima atestare documentară a județului Jaleș din Țara Românească.
Prima menționare a județului Jaleș din Țara Românească, cu reședința la Dăbăcești, a fost semnalata la data de 3 octombrie 1385. Parerile sunt inca impartite cu privire la resedinta judetului, existand si ipoteze potrivit carora această reședință se afla fie pe raza actualei localități Runcu, fie Brădiceni, fie Arcani.
Dupa anul 1444, județul Jaleș a fost dezmembrat, iar asezarile din componenta sa au fost atasate teritoriilor detinute de catre judetele Gorj si Mehedinti.
Potrivit etimologilor romani, judetul si-ar fi luat numele chiar de la râul Jaleș, hidronim considerat de origine traco-getică. Județul a avut o lungă perioadă de timp reședința la Dăbăcești, iar mai târziu la Tismana, unde între anii 1454-1456 a fost reședința banilor olteni retrași aici din Banatul de Severin.
Timp de câteva decenii localitatea a ajuns să fie un târg, un orășel, aici fiind probabil reședința celor care conduceau lupta împotriva Regatului Ungariei.
La 3 octombrie 1385 avea loc prima atestare documentară a județului Jaleș din Țara Românească
“Diplomele date Voditei si Tismanei de catre Sigismund la 1419 si de Ion Corvin la 1444 ne permit a fixa destul de aproape limitele acestui tinut (n.r. Banatul Olteniei). Intr-adevar acele diplome arata ca din judetul (sudstvo) de Jaleș, care exista inca din vremea lui Dan(1384-1386), faceau parte nu numai sate ca Turcinesti, Ceaurii, Arcani, Balesti, care azi sunt in Gorj, dar si Leurda, azi in Mehedinti, la 50 de km de T. Severin, pe soseaua spre T. Jiului si chiar satele Plostina si Cireselul, azi confundate sub numele de Plostina, la 44 de km de acelasi oras, in aceeasi directie. Asadar districtul Jaleșului se intindea macar pana la raul Motru pe deoparte, macar pana la Jiu de alta parte. In acest district se afla Tismana.“, Banatul Olteniei si Craiovestii, I.C. Filitti
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro) Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram
Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.