Gulagul European. Expoziție Internațională – martorii direcți ai închisorilor comuniste

Pe 21 octombrie, în cadrul evenimentului “Gulagul European. Expoziție Internațională”, vizitatorii expoziției au avut ocazia să-i cunoască pe martorii direcți ai închisorilor comuniste la Memorialul Închisoarea Pitești. Întâlnirea a fost parte din deschiderea expoziției internaționale „Gulagul European”.

Evenimentul a debutat la ora 18:00 cu o dezbatere despre sistemul de închisori comuniste din Europa, la care vor participa Łukasz Kamiński (istoric și curator al expoziției), Clara Mareș (istoric), Wojciech Bednarski (curatorul expoziției).

De la ora 19:00 a avut loc vizionarea documentarului artistic „Binecuvântată fii, închisoare” (film centrat pe detenția feminină din perioada comunistă). A fost prezent și a împărtășit cu vizitatorii expoziției din experiența sa regizorul filmului, Nicolae Mărgineanu, cunoscut pentru filmele sale artistice și documentare bazate pe realitatea detenției politice.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

După film, a avut loc o întâlnire inedită cu două supraviețuitoare ale detenției politice, Galina Răduleanu și Nina Moica.
Seara s-a încheiat cu vizitarea expoziției internaționale și a Memorialului Închisoarea Pitești.
Intrarea la eveniment este liberă și nu necesită rezervare.

Gulagul European. Expoziție Internațională – martorii direcți ai închisorilor comuniste, Foto: Facebook / Memorialul Închisoarea Pitești

„Când auzim termenul „Gulag”, asocierea noastră inițială este adesea cu „Arhipelagul Gulag” de Aleksandr Soljenițîn, care descrie o vastă rețea de lagăre de muncă forțată răspândite în Uniunea Sovietică. Cu toate acestea, este important să recunoaștem că un sistem izbitor de asemănător a existat în fiecare țară care a căzut sub controlul comunist după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Timp de peste un deceniu, un număr uluitor de aproximativ 800 de lagăre a funcționat pe teritoriul actualei Uniuni Europene și în regiunile învecinate acesteia. Aceste lagăre au încarcerat aproape 1.500.000 de persoane și, în mod tragic, aproximativ 130.000 de persoane și-au pierdut viața în cadrul lor. Aceste lagăre semănau cu sistemul gulagului sovietic, în sensul că adăposteau diferite categorii de prizonieri, cuprinzând atât deținuți de drept comun (criminali), cât și deținuți politic. Acestea au fost utilizate pentru a suprima disidența, pentru a pedepsi oponenții politici și pentru a impune conformitatea ideologică. În primele etape, numeroase persoane au fost reținute în aceste lagăre fără o sentință adecvată sau orice alt tip de decizie oficială. Această lipsă a unui proces echitabil exemplifică și mai mult nedreptățile și nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului, care erau predominante în cadrul sistemelor totalitare.
Expoziția „Gulagul European” își propune să facă lumină asupra narațiunii, adesea trecută cu vederea, a rețelei de lagăre de tip sovietic care a fost creată în Europa Centrală și de Est după cel de-Al Doilea Război Mondial. Ne concentrăm în mod special pe istoria sistemelor de lagăre de muncă forțată din cadrul țărilor care au fost fie dominate, fie ocupate de regimuri comuniste din Europa. Țările incluse în explorarea noastră sunt Germania, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Iugoslavia, Albania, România, Bulgaria, Lituania, Letonia, Estonia și Moldova.
Prin aprofundarea experiențelor acestor națiuni, încercăm să descoperim poveștile și experiențele indivizilor care au fost supuși acestor sisteme opresive de lagăre. Prin examinarea contextului istoric și a impactului acestor lagăre, sperăm să atragem atenția asupra acestui aspect semnificativ al istoriei europene, care a fost adesea trecut cu vederea sau uitat.
Expoziția este alcătuită din mai multe panouri care analizează diferite aspecte ale sistemelor de Gulag sovietice și europene.

Expoziția este rezultatul unei ample colaborări între diverse instituții reunite de Platforma Europeană a Memoriei și Conștiinței. Memorialul Închisoarea Pitești a contribuit la expoziție cu informații despre sistemul carceral din perioada comunistă în România.

Proiectul a fost făcut posibil prin contribuția Poloniei la memoria victimelor regimurilor totalitare la nivel european. Cofinanțat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național al Republicii Polone și de Fundația Națională Poloneză.
Curatori:
Łukasz Kamiński
Wojciech Bednarski
Autori:
Maria Axinte
Wojciech Bednarski
László Bíró
Detelina Dineva
Miha Drobnič
Toomas Hiio
Georgely Isó
Alin Mureșan
Peeter Kaasik
Łukasz Kamiński
Joanna Kumor
Luljeta Lieshanaku
Greta Paskočiumaitė
Jerguš Sivoš
Domokos Szokolay
Parteneri:
Comitetul pentru Comemorare Națională din Ungaria
Institutul Estonian de Memorie Istorică
Centrul de Cercetare pentru Genocid și Rezistență din Lituania
Institutul pentru Studiul Crimelor și Consecințelor Comunistului din Albania
Institutul de Comemorare Națională din Polonia
Muzeul Ocupației din Letonia
Institutul de Memorie al Națiunii din Slovacia
Memorialul Închisoarea Pitești”, scrie pe facebook Memorialul Închisoarea Pitești

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

S-a încheiat Salonul de carte „Polemos”

sâm oct. 21 , 2023
„În perioada 18-21 octombrie 2023, la Galeria Artelor a Cercului Militar Naţional, a avut loc cea de-a XVII-a ediţie a Salonului de carte „Polemos” – istorie, ştiinţe politice, securitate şi apărare, eveniment prin care Editura Militară marchează an de an Ziua Armatei României. Salonul a fost deschis de miercuri până […]
S-a încheiat Salonul de carte „Polemos”, Foto: Facebook / Editura Militara

Poate vă place și:

libris.ro