SUB PAVĂZA DEMNITĂŢII ŞI IUBIRII DE NEAM, LA ŞCOALA DIN VOLOCA A FOST OMAGIAT ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT
Situată la răscruci de imperii şi drumuri voievodale, sub geana argintie a legendarilor Codri ai Cosminului, scăldată de apele bătrânului Derelui, populată de o seminție dacă, care de-a lungul istoriei sale vitregite a ştiut să-şi păstreze cu demnitate credinţa străbună şi rădăcina neamului, pitoreasca şi mândra comună Voloca a dăinuit peste veacuri. Mai bine zis, acest neam de viţă aleasă de români a stat scut şi spadă în apărarea identităţii naţionale.
Scut şi spadă întru ocrotirea graiului străbun, întru dăinuirea vrednicilor urmaşi, se înalţă, în sanctuarul neamului, în curtea Şcolii Medii din Voloca, bustul viteazului Domnitor şi apărător al creştinătăţii Ştefan cel Mare şi Sfânt.
SUB PAVĂZA DEMNITĂŢII ŞI IUBIRII DE NEAM, LA ŞCOALA DIN VOLOCA A FOST OMAGIAT ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT
De altfel, sub semnul curajului, eroismului, demnităţii, întru înnobilarea cu cele mai sfinte şi alese virtuţi, a dragostei faţă de grai şi iubire de neam, elevii şi profesorii din Voloca pe Derelui, anual, la 26 octombrie, aduc un omagiu neînfricatului Voievod, celui care cu sabia în mână, timp de 47 de ani, a apărat hotarele Ţării de turici şi alţi invadatori, primul bust al viteazului Domn fiind instalat în Bucovina istorică anume în această oază a românismului, unde sunt păstrate cu sacralitate Limba strămoşilor, datinile, portul naţional.
Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro) Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram
Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.