Se pregătește desființarea AGERPRES ca agenție de presă independentă?

Se pregătește desființarea AGERPRES ca agenție de presă independentă? 

Alexandru Ion Giboi, politolog si board member la European Alliance of News Agencies face o declaratie de presa uluitoare, potrivit careia s-ar incerca desfiintarea AGERPRES ca agentie de presa independenta.

Redam integral postarea sa de pe Facebook:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

“Revin, așa cum am promis, cu o declarație publică pe tema votului de astăzi din Senat. Ca fapt divers, îmi permit să cred că marea majoritate a celor care au votat astăzi nu au știut în ce se bagă. Mulțumesc doamnei senator Dinu pentru amendamentele depuse, păcat că nu au trecut de cenzura votului politic. 

Declarație de presă

Lucian Romașcanu pregătește desființarea AGERPRES ca agenție de presă independentă

Votul de astăzi, 30 octombrie, din Senat, nu este doar un vot de modificare a unei simple legi. Publicul AGERPRES trebuie să știe că votul celor 64 de senatori este unul împotriva Agenției, împotriva criteriilor profesionale obiective și, mai ales, este un vot pentru subordonarea politică a celei mai stabile instituții de presă publică din acest moment.

În ultima perioadă am adus continuu, în mod public, argumente în sprijinul independenței editoriale a AGERPRES, deși, într-o democrație funcțională, nu ar fi trebuit ca o asemenea discuție să își aibă locul. Din păcate, votul de astăzi din Senat scoate în evidență argumentul suprem al inițiatorilor modificării legii AGERPRES: subordonarea politică. Da, Parlamentul ar trebui să poată demite conducerea unei instituții pe care tot Parlamentul o numește. Dar nu oricum, nu printr-un vot total politic, ci în urma analizei unor criterii profesionale cuantificabile, care să fie relevante asupra evoluției instituției respective. În cazul de față, majoritatea senatorilor, inclusiv domnul Romașcanu, au respins tocmai acele amendamente care aduceau criteriile de performanță în proiectul domnului ministru al Culturii, îmbunătățindu-l și scoțându-l practic din sfera influenței votului politic.

Ce dovadă mai clară despre intențiile domnului Romașcanu și ale celorlalți inițiatori și votanți ai modificării legii AGERPRES, decât renunțarea totală la criteriile de performanță ca bază a analizei activității Agenției? De fapt, dânșii nu doresc “reforma” sau “modernizarea” agenției de presă, ci doar transformarea acesteia într-un alt buton de comandă a presei publice, pentru partidul politic aflat la putere. Pentru domnul ministru al Culturii, opiniile profesioniștilor naționali și internaționali sunt “partizane”. Presupun că, dacă erau de acord cu domnia sa și concurau la distrugerea AGERPRES, ar fi dat dovadă de bună credință, în opinia dânsului.

Până acum, am preferat să nu cred că această inițiativă legislativă ar avea drept scop demiterea mea din funcție. M-am luptat și voi continua să mă lupt pentru principiile libertății presei și ale democrației pe care această inițiativă legislativă le încalcă. Dar nu pot să nu constat că, în fond, în acest moment directorul AGERPRES, alături de organizațiile naționale și internaționale ce apără libertatea presei, stau între o parte a puterii politice și nevoia de control total a presei publice din România. Este evident acest lucru, atunci când dorința nestăvilită de “reformă” se concretizează, în primul rând, printr-un proiect care face mai ușoară demiterea persoanei care nu “funcționează” ca un simplu buton de comandă. În consecință, mă voi poziționa în continuare, ferm, în același mod ca și până acum, pentru că nu pot renunța, oricare ar fi presiunile, la principiile care m-au ghidat până acum în viață. Le mulțumesc, pe această cale, tuturor organizațiilor care susțin AGERPRES și înțeleg că libertatea presei publice este una dintre condițiile de bază pentru a avea o democrație funcțională.
În încheiere, voi adresa, din nou, public, câteva întrebări domnului Lucian Romașcanu, “reformatorul” AGERPRES, cu speranța sinceră că voi primi răspunsuri la fel de publice:

1. Care sunt motivele reale pentru care doriți eliminarea mea din conducerea AGERPRES?
2. De ce ați calificat opiniile organizațiilor naționale și internaționale drept partizane?
3. De ce ați susținut în plenul Senatului eliminarea amendamentelor ce aduceau criteriile de performanță în analiza activității AGERPRES?”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Zilele Pro Vita Iași vor incepe joi, pe 2 noiembrie 2017

mar oct. 31 , 2017
Zilele Pro Vita Iași vor incepe joi, pe 2 noiembrie 2017 Diaconul Ionuț Mavrichi, oaspete al Zilelor Pro Vita Iași Conferința ‘Mărturisirea Adevărului ca mod de viață’ este primul eveniment din cadrul Zilelor Pro Vita 2017, ce va avea loc pe data de 2 noiembrie de la ora 18:00, în […]
Zilele Pro Vita Iași, Foto: Fandel Mihai

Poate vă place și:

libris.ro