La 1 noiembrie 1865, în Voineștii Covasnei se năștea cel ce avea să devină primul Episcop al Armatei Române, Justinian Teculescu

La 1 noiembrie 1865, în Voineștii Covasnei se năștea, în familia oierilor Matei și Paraschiva Teacă, Ioan- cel ce avea să devină primul Episcop al Armatei Române, Justinian Teculescu.

Noi, cei de azi, suntem obligaţi să învăţăm de la înaintaşii noştri: ei au crezut în ei şi au învins!

„Păstrând cele bune şi frumoase de la părinţi, vom creşte şi spori cele de folos şi cu mândrie pentru urmaşii noştri, în mâna şi grija cărora le lăsăm, curată şi neprihănită, biserica străbună, tare şi înfloritoare patria noastră, România reîntregită”
(Episcopul Justinian Teculescu, Pentru neam şi pentru lege)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Fiecare comunitate din spaţiul nostru românesc a dat, în decursul timpului, oameni pe care s-a sprijinit, şi se sprijină şi astăzi, cupola de azur a Neamului Românesc. Chiar şi comunităţile din zonele modeste (din punct de vedere material) ale României şi-au adus, totuşi, o contribuţie deosebită, ridicându-se din mijlocul lor oameni de o certă valoare culturală şi ştiinţifică.

La 1 noiembrie 1865, în Voineștii Covasnei se năștea cel ce avea să devină primul Episcop al Armatei Române, Justinian Teculescu

Printre personalităţile oraşului Covasna care au îmbogăţit patrimoniul cultural şi spiritual naţional, se numară şi Episcopul Justinian (Ioan) Teculescu, născut la 1 noiembrie 1865 în această localitate.
Tânărul Ioan Teculescu, unul din cei zece copii ai familiei Matei şi Paraschiva Teacă, şi-a început studiile la şcoala primară din localitate, sub îndrumarea preotului Nicolae Comşa şi a învăţătorului Ioan Iosif.

A urmat, apoi, cursurile Liceului „Andrei Şaguna” din Braşov, unde în anul 1885 îşi ia Bacalaureatul. Într-un tablou al clasei a treia de liceu, eminentul elev Ioan Teculescu apare în mijlocul colegilor, de care era foarte iubit, singur încă în straiele lui româneşti. Datorită educaţiei primite în familie, viitorul Episcop Justinian Teculescu a optat pentru vocaţia de dascăl şi preot.

Sursa: Florentina Teacă / covasna-voinesti.blogspot.ro

 

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

1 Noiembrie 1599: Mihai Voievod Viteazul intră triumfător în Alba Iulia și unește Transilvania cu Țara Românească!

mie nov. 1 , 2017
1 Noiembrie 1599: Mihai Voievod Viteazul intră triumfător în Alba Iulia și unește Transilvania cu Țara Românească! La 1 noiembrie 1599 are loc intrarea triumfală în Alba Iulia a lui Mihai Viteazul.    Transilvania intra sub stăpânirea domnului muntean si se deschide calea spre unificarea pentru prima data a tuturor celor trei provincii românesti.  După […]
1 Noiembrie 1599: Mihai Voievod Viteazul intră triumfător în Alba Iulia și unește Transilvania cu Țara Românească!

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News