Klaus Iohannis: „În România avem…

"Iohannis: „În Român…

Ce au fost și pentru ce erau pre…

Divizia Secuiască&nb…

O acuzație care ar distruge-o pe…

"Istoricul Marius Op…

Comemorarea unui erou care s-a j…

„Colonelul Paulian …

Demisii în lanț de la GDS din ca…

După ce fostul dețin…

Daniel Morar nu vrea în aceeași …

Unul dintre judecăto…

Politica lui Andrei Caramitru: "…

Tragedia unui copil …

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Deputatul Constantin Codreanu: ”Vom monitoriza in continuare modul in care autoritatile guvernamentale si diplomatice ale României promoveaza drepturile si interesele etnicilor români din Bulgaria”

Print Friendly, PDF & Email

Deputatul Constantin Codreanu: ”Vom monitoriza in continuare modul in care autoritatile guvernamentale si diplomatice ale României promoveaza drepturile si interesele etnicilor români din Bulgaria”.

Urmare a unei interpelări adresate de către deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul Teodor Meleșcanu, ministru al Afacerilor Externe al României a transmis, între altele, următoarele:

”Problematica drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Bulgaria a figurat constant pe agenda convorbirilor bilaterale româno-bulgare la toate nivelurile. De fiecare dată, partea română a pledat pentru aplicarea efectivă de către partea bulgară a prevederilor Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale și acordarea unui tratament similar cu cel acordat de statul român minorității bulgare din România.

Astfel, inclusiv cu prilejul recentei vizite de lucru la București a vicepremierului și ministrului Afacerilor Externe al Bulgariei, Ekaterina Zaharieva (7 iunie 2017), am reiterat interesul pentru sprijinirea comunității române din Bulgaria, solicitând omologului bulgar sprijinul pentru asigurarea dreptului la educație în limba maternă persoanelor aparținând minorității române din Bulgaria.

În egală măsură, respectând prevederile Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961, Ambasada României la Sofia a urmărit cu atenție subiectul, acesta fiind abordat în cadrul întrevederilor șefului misiunii cu autoritățile bulgare, inclusiv cu obiectivul adoptării, de către Ministerul bulgar al Educației, a unei programe care să permită predarea limbii române ca limbă maternă în școli.

Ambasada României la Sofia continuă, totodată, să mențină pe agenda de lucru întâlniri frecvente cu reprezentanții asociațiilor românilor sau aromânilor din Bulgaria, pe care le sprijină în demersurile lor de păstrare și dezvoltare a identității etnice, culturale, lingvistice și spirituale românești și de întărire a legăturilor lor cu România, cu respectarea principiilor dreptului internațional și a limitelor intervenției statului în protecția minorității sale de pe teritoriul altui stat.

Disponibilitatea deplină a autorităților române de sprijin și dialog a fost prezentată și în cadrul reuniunilor cu UERB și reprezentanții acestora, cea mai recentă întrevedere a ambasadorului României la Sofia cu Ivo Gheorghiev desfășurându-se la 9 mai 2017”.

Deputatul Constantin Codreanu: ”Vom monitoriza in continuare modul in care autoritatile guvernamentale si diplomatice ale României promoveaza drepturile si interesele etnicilor români din Bulgaria”

”De asemenea, cu ocazia vizitelor întreprinse în mai multe localități de pe teritoriul Bulgariei de către reprezentanții Ambasadei României la Sofia, a fost solicitat constant sprijinul autorităților locale bulgare (primării și instituții de învățământ) pentru soluționarea problemelor etnicilor români din regiune, precum și pentru activitatea UERB și a liderului acestuia, Ivo Gheorghiev.

În concluzie, doresc să vă asigur că promovarea drepturilor și intereselor etnicilor români din Bulgaria se va menține în atenția prioritară a mandatului meu și a Ministerului Afacerilor Externe”, se mai spune în răspunsul transmis de ministrul Teodor Meleșcanu.

Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării va monitoriza modul în care autoritățile guvernamentale și diplomatice române se achită de obligația legală de sprijinire a minorității naționale române din Bulgaria.


Donatii prin PayPal

Alege valuta

Indroduceti suma


Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
Comodo SSL

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Transport GRATUIT la peste 50 lei! -50% la 2.000 de titluri