RSS

27 Martie 1918 (RE)Unire a Basar…

27 Martie 1918 (RE)Un…

Sa-l sustinem cu totii pe jurnal…

Sa-l sustinem cu toti…

Cine sunt de fapt cei de la USR:…

Cine sunt de fapt cei…

Extraordinar! Mai exista si patr…

Extraordinar! Mai exi…

(VIDEO) Si la 100 de ani de la M…

(VIDEO) Si la 100 de …

Dacian Ciolos ameninta de la o o…

Dacian Ciolos amenint…

Deznationalizare fortata a român…

Deznationalizare fort…

Minune in România? Se opreste pr…

Minune in România? Se…

Achitat definitiv dupa ce a stat…

Achitat definitiv dup…

Inca o batjocura la adresa român…

Inca o batjocura la a…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Două proiecte noi menite să dea un impuls zonelor rurale din Moldova

Două proiecte noi menite să dea un impuls zonelor rurale din Moldova

Producerea pomușoarelor și dezvoltarea zonelor rurale și a mijloacelor de subzistență vor fi accentul principal a două noi proiecte ale FAO care vor începe în curând în Moldova.

Acordurile de proiect au fost semnate ieri de reprezentantul FAO în Moldova, Raimund Jehle și ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Vasile Bîtca. Proiectele au un buget de 800 000 USD și urmează să fie finalizate până în 2019.

Unul dintre proiecte va contribui la dezvoltarea capacităților în domeniul agriculturii și politicii de dezvoltare rurală – pentru elaboratorii de politici publice, oficiali locali și alte părți vizate care vor fi implicați în pregătirea și implementarea planurilor de dezvoltare comunitară pentru trei comunități – pilot. Comunitățile – pilot vor fi selectate în prima fază a implementării proiectului.

Unul dintre obiective este de a ajuta comunitățile să atragă și să asimileze noi resurse financiare. Pe baza nevoilor identificate, proiectul va permite participanților să solicite finanțare pentru mașini de muls, tractoare, unități de transport sau alte echipamente. Aplicațiile participanților vor fi revizuite în baza competitivității, iar toate echipamentele achiziționate vor fi utilizate și în scopuri demonstrative și de instruire.

Două proiecte noi menite să dea un impuls zonelor rurale din Moldova

“În plus, MADRM și FAO vor căuta posibilități de mobilizare a resurselor suplimentare (cu ajutorul donatorilor), ” a declarat Vasile Bîtca, “pentru extinderea proiectului pe baza experiențelor pilot astfel că proiectele demonstrative din comunitățile selectate nu vor fi proiecte unice ci începutul unei noi abordări programatice a MADRM pentru dezvoltarea rurală. ”

Potrivit lui Raimund Jehle, “proiectul sprijină pe deplin unul dintre principalele obiective ale asistenței noastre în Moldova: ca cetățenii din Moldova, în special cei mai vulnerabili, să aibă acces la oportunități îmbunătățite de trai , locuri de muncă decente și productive generate de o creștere economică durabilă, echitabilă și incluzivă. “

Proiectul de dezvoltare rurală este strâns legat de un al doilea proiect, care vizează consolidarea capacității micilor producători de pomușoare.

“Acest proiect completează eforturile de dezvoltare rurală cu tehnologii și informații inovatoare, astfel încât fermierii moldoveni să poată obține cele mai bune rezultate din munca și terenul lor”, a spus Jehle.

Producerea pomușoarelor

Agricultorii vor beneficia, în special, de crearea unor câmpuri demonstrative pentru producerea pomuşoarelor, în care va fi testată și observată aplicarea diferitor tehnologii și soiuri. Concluziile observațiilor din aceste câmpuri demonstrative vor fi reflectate în materialele de instruire și informare, care la rândul lor vor contribui la extinderea grupului de formatori calificați.

libris.ro

Această abordare, a spus Jehle, presupune accesul la informații pentru furnizorii de servicii de extensie, instituțiile de cercetare și instituțiile academice, organizațiile neguvernamentale, administrațiile publice și asociațiile de fermieri. Aceștia, la rândul lor, vor răspândi informațiile beneficiarilor lor și vor ajuta astfel la “aplicarea în terenuri a unor practici eficiente, inovatoare și durabile dincolo de durata proiectului”.

Dezvoltarea lanțului valoric – și, în special, dezvoltarea unor culturi cu valoare ridicată – poate contribui la generarea de venituri pentru persoanele din zonele rurale.

Proiectul va crea prima plantație de material săditor de pomușoare în Moldova, unde fermierii locali vor învăța să producă material săditor tradițional și soiuri noi îmbunătățite folosind tehnologii inovatoare. În plus, proiectul vizează elaborarea de manuale și ghiduri care vor fi diseminate în rândul agricultorilor, asociațiilor de fermieri, furnizorilor de servicii de extensie și Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, privind producerea  pomușoarelor și metode de protecție pentru mai multe tipuri de plante.

O altă componentă importantă a proiectului este creșterea accesului fermierilor la piețe de desfacere și procesatori.

Sectorul producției de pomușoare din Moldova este în prezent format din circa 100 000 de fermieri, care le cultivă  în parcele mici sau grădini.

“Experiența internațională, expertiza și accesul la materialele genetice globale sunt avatajele cheie ale FAO care vor contribui la obiectivul general al MADRM de a îmbunătăți producția de pomușoare”, a spus ministrul Vasile Bîtca.

El a concluzionat că cele două proiecte noi fac parte dintr-un parteneriat lung și de succes între Moldova și FAO. Acestea sunt aliniate la prioritățile MADRM  de a oferi sprijin micilor agricultori și de a promova mijloace de existență și venituri durabile în zonele rurale ale țării.


Articolele publicate de catre Glasul.info pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si numai cu citarea sursei prin link activ. Preluarea integrala a articolelor poate fi facuta numai in baza unui acord scris din partea Glasul.info.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!


loading...

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...
Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline
Citește articolul precedent:
"Nu am putut accepta sa nu modificam articolul 1 al Constitutiei, care spune ca Romania este stat unitar si indivizibil. Acesta era punctul de unde nu am putut merge mai departe. Noi de nenumarate ori ne-am exprimat indoielile referitoare la statul unitar. Romania nu este stat unitar, aceasta stare poate exista doar in visele catorva politicieni romani." - Kelemen Hunor, vice prim-ministru si ministrul culturii in actualul guvern Ponta III
Kelemen Hunor ramane fara Steaua României, insa intre cei sase care au votat pentru retragerea decoratiei mai exista unul care nu o merita!

Kelemen Hunor ramane fara Steaua României, insa intre cei sase...

Initiativa romaneasca la Belgrad: un roman a cerut ca pe piatra comemorativa a Bătăliei de la Belgrad din 1456 din parcul Kalemegdan din Belgrad sa apara si o inscriptie in limba română, Foto: ro.wikipedia.org, User:JustUser
Initiativa romaneasca la Belgrad: un român a cerut ca pe piatra comemorativa a Bătăliei de la Belgrad din 1456 din parcul Kalemegdan din Belgrad sa apara si o inscriptie in limba română

Initiativa romaneasca la Belgrad: un roman a cerut ca pe...

Cumpara produse romanesti, nu imbogatesti taranul dar il ajuti sa supravietuiasca
Agenții economici corecți susțin reforma fiscală. Se reduce numărul taxelor sociale de la 9 la 3

Agenții economici corecți susțin reforma fiscală. Se reduce numărul taxelor...

Închide