ONU: “Putem construi sisteme alimentare care să ofere o mai bună nutriție umană”
4 decembrie 2017, Budapesta, Ungaria – Peste 200 de experți și profesioniști din domeniul nutriției, sănătății, educației, protecției sociale și agriculturii se reunesc astăzi la Budapesta. Toți împărtășesc în comun convingerea că sistemele alimentare locale, naționale, regionale și globale ar putea face mult mai mult pentru a îmbunătăți alimentația oamenilor.
Simpozionul regional de două zile privind sistemele de alimentație durabilă pentru o alimentație sănătoasă este organizat în comun de FAO și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în colaborare cu UNICEF și Programul alimentar mondial (PAM). Este al patrulea la număr dintr-o serie de simpozioane inițiate de FAO, care au loc în întreaga lume în această toamnă și care vizează valorificarea potențialului sistemelor de alimentație în promovarea unor diete sănătoase.
ONU: “Putem construi sisteme alimentare care să ofere o mai bună nutriție umană”
Printre participanții la simpozion sunt reprezentanți ai guvernelor, parlamentari, reprezentanți din mediul academic, sectorul privat, organizații neguvernamentale, asociații profesionale, agricultori, cooperative și societatea civilă. Sectoare diverse se reunesc pentru a contribui împreună la progresul proceselor politicilor publice favorabile, încurajate puternic de a Doua Conferință Internațională FAO / OMS privind Nutriția (Roma, 2014) și ca parte aDeceniului de acțiune al Națiunilor Unite privind alimentația (2016-2025).
Diferitele forme de malnutriție – oprirea în creștere, slăbirea, excesul de greutate, obezitatea, deficiențele de vitamine și minerale – sunt prezente într-o anumită măsură în toate statele din Europa și Asia Centrală. Potrivit datelor FAO / OMS, mai mult de 55% dintre adulții din întreaga regiune sunt supraponderali sau obezi, iar milioane suferă de deficiențe anemice, iod, zinc sau vitamina A și D.
Mulți dintre factorii care conduc la o alimentație nesănătoasă se află în afara ariei de alegere personală a alimentelor, potrivit specialistei FAO în securitatea alimentară și protecția consumatorului, Eleonora Dupouy, coordonatoarea evenimentului. Realizarea unei alimentații sănătoase este o sarcină și o responsabilitate multisectorială și multi-nivel, a spus ea.
“Astăzi înțelegem că o alimentație bună se bazează nu numai pe productivitatea agricolă, ci pe întregul sistem alimentar – tot traseul de la planificarea producției până la consum”, a spus Dupouy.
“Trebuie să ne uităm de-a lungul lanțurilor de valori și în cadrul fiecărui element al sistemelor de alimentație pentru a vedea unde există o valoare nutrițională care riscă să fie pierdută sau unde există oportunități de conservare sau îmbunătățire a acesteia”, a spus Dupouy. “Trebuie să ne gândim la infrastructură, cum ar fi instalațiile de depozitare și prelucrare, drumurile și piețele, pentru a ne asigura că alimentele hrănitoare și sigure sunt disponibile fizic locuitorilor atât din zonele rurale îndepărtate, cât și din orașe. Scopul este să nu lăsăm pe nimeni în urmă “.
Lipsa de înțelegere a ceea ce constituie sistemele alimentare durabile sau ce presupune o alimentație durabilă și sanătoasă ar putea fi un obstacol, a spus Dupouy. Școlile și educatorii pot juca un rol important în schimbarea acestui aspect. Sensibilizarea este importantă și în alte sectoare, cum ar fi asistența medicală și protecția socială.
Lipsa de înțelegere a ceea ce constituie sistemele alimentare durabile sau ce presupune o alimentație durabilă și sanătoasă ar putea fi un obstacol. Școlile și educatorii pot juca un rol important în schimbarea acestui aspect.
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri